Cabanyal

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha recorregut hui al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, la consellera d’Infraestructures, María José Salvador, el regidor d’Urbanisme, Vicent Sarrià, i altres membres de l’equip de govern municipal, els carrers del Cabanyal on s’estan duent a terme treballs de reurbanització i rehabilitació, l’import dels quals supera els 33 milions d’euros amb càrrec al Pla d’Inversions Productives (PIP1) o al programa ARRU. En acabar la reunió, l’alcalde ha reunit a totes les delegacions implicades en la rehabilitació integral del barri, també en termes socials.

“És una satisfacció vindre a visitar unes obres que indiquen que en l’aspecte d’infraestructures i de rehabilitació les coses en el Cabanyal estan anant a bon ritme, i açò és molt important, perquè eixe bon ritme, a mitjà termini, condiciona el benestar, la forma de viure i els comportaments de la gent”, ha manifestat Joan Ribó al final d’este recorregut pels carrers de la Reina, Barraca, Pare Lluís Navarro entre altres. En finalitzar, el regidor Vicent Sarrià, i la directora general de Territori, Rebeca Torró, han explicat sobre panells el contingut d’uns treballs “llargament esperats” en els barris del Cabanyal-Canyamelar.

“Però estes no són les úniques actuacions que estem duent a terme en el Cabanyal- ha puntualitzat Ribó- perquè també estem treballant en altres iniciatives de tipus social, i per exemple demà farem el lliurament dels quatre primers habitatges socials. Eixa altra línia de treball està dirigida a aconseguir que siga un lloc de la ciutat on la gent puga conviure amb normalitat i, després d’haver superat el terror que fóra destruït per la meitat amb un ganivet, passe a ser un barri de qualitat, amb una singularitat única per estar situat en un espai privilegiat”.

Respecte a la qüestió de la seguretat i les activitats il·legals que es desenvolupen en el Cabanyal, l’alcalde de València ha recordat que les competències per a la seua solució passen per una major implicació del govern estatal, al costat de la resta d’administracions. “Haver anat en una mala direcció durant tant temps a nivell de comportaments socials no es pot corregir en dos dies. Des de l’Ajuntament estem treballant per a resoldre estos problemes”

REUNIÓ DE LES DELEGACIONS MUNICIPALS PEL CABANYAL

Al fil d’estes preocupacions pel barri del Cabanyal-Canyamelar, més tard, l’alcalde ha presidit en l’Ajuntament una reunió ja prevista en la qual han participat totes les delegacions municipals que participen en la tasca transversal que implica la rehabilitació d’estos barris. Posant el focus en la problemàtica social i les demandes veïnals, l’alcalde ha afirmat que “anem a presentar denúncies contra totes les ocupacions en el barri, sempre garantint a totes les famílies sense recursos una alternativa d’habitatge”, ha afirmat Ribó en finalitzar. D’entre totes les vivendes ocupades al barri de Cabanyal, a hores d’ara s’ha constatat que hi ha una quinzena de famílies sense recursos econòmics, a qui s’oferirà una alternativa d’habitatge.

D’altra banda, en la mateixa línia de millorar l’habitabilitat del barri, “hem estat parlant de les possibilitats que tenim davant un assumpte complex i anem a creuar dades entre els diferents servicis per a intentar fer un treball conjunt entre policia i servicis socials”. Finalment, en esta reunió s’ha pres la decisió que “anem a presentar denúncies contra totes les ferralleries” per tal d’acabar amb una activitat que causa moltes molèsties als veïns i veïnes de la zona.

En esta reunió han estat presents la regidora de Benestar Social, Consol Castillo; d’Inserció Sociolaboral, Isabel Lozano; de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato; i de Patrimoni, María Oliver.

DE LA DESTRUCCIÓ A LA RECONSTRUCCIÓ

Anteriorment, durant la visita al barri, el regidor d’Urbanisme, Vicent Sarrià, ha assenyalat que els treball en marxa en el barri, i els que se succeiran durant els pròxims dos anys, “obrin un nou horitzó per al Cabanyal”. A més de reurbanització i rehabilitació, ha destacat que inclouen també aspectes com el sanejament i proveïment d’aigua. “Estem alçant un barri abandonat, en el sentit literal i en el figurat, amb uns projectes que responen a una nova filosofia i que incorporen nous aspectes com el de la mobilitat a l’hora de concebre la forma d’urbanitzar, els equipaments públics i els habitatges”.

La directora general Rebeca Torró, per la seua banda, ha assenyalat que de totes les àrees de regeneració i rehabilitació urbana que té en marxa la Generalitat, “la del Cabanyal és una de les més importants”, en la qual el conjunt d’inversions ascendeix a 14’2 milions d’euros que inclouen la rehabilitació de 620 habitatges, tres places, 22 carrers i més de 100.000 metres quadrats lineals “en els quals fins a l’últim cèntim s’ha invertit allí on és més necessari”.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que era un dia d’“alegria compartida” amb l’alcalde de Valèncía i la resta de representants de les administracions implicades en este esforç de reconstrucció i rehabilitació. “Nosaltres volem contribuir a reparar i reconstruir, a un nou renaixement de la Comunitat Valenciana que hui se simbolitza en un barri que forma part del cor de la ciutat i de tot el país. El Cabanyal és més que un barri on hem passat de la destrucció a la reconstrucció. Tot costa més del que ens agradaria, però en este moment estem ja en una planificació ben certa i ben correcta”.

En finalitzar les seues intervencions, s’ha dirigit a Joan Ribó i Ximo Puig el representant de la plataforma Salvem el Cabanyal que, després de manifestar la seua satisfacció per esta visita al barri, els ha expressat el malestar veïnal per qüestions com la “pacificació de la convivència en el barri”. Els representants d’este moviment veïnal han lliurat tant a l’alcalde com al president un text on posen de manifest les necessitats que consideren més peremptòries per al barri i, tot i assegurar que “estem amb vosaltres”, els han apremiat perquè els canvis al Cabanyal “es noten més de pressa”.

En esta visita al barri també han estat presents els regidors de Cultura, Glòria Tello; de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato; de Desenvolupament Econòmic, Sandra Gómez; i de Participació, Jordi Peris.