Puig
Ximo Puig durante su discurso en el Saló de Corts de la Generalitat.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha llançat un missatge reivindicatiu sobre el model territorial d’Espanya on ha reclamat un “aprofundiment federal” per a millorar els “símptomes d’esgotament” de les autonomies.

Puig s’ha dirigit així davant el president del Govern, Pedro Sánchez, durant el seu discurs en el lliurament de les Altes Distincions del 9 d’Octubre, una jornada de reivindicacions però en esta ocasió “no solament de l’autonomia valenciana, sinó del conjunt de l’Estat autonòmic” així com de “l’Espanya diversa que és l’Espanya real”.

En esta línia, Puig ha defensat el paper de les autonomies per afavorir un “desenvolupament democràtic, social i econòmic que haguera sigut impossible des d’una concepció radial de la política”. Segons el cap del Consell, amb l’aniversari dels 780 anys del Dia de la Comunitat Valenciana també se celebra “la voluntat democràtica d’avançar junts en un futur compartit”. “Este Saló de Corts simbolitza l’acord, la unió dels estaments i les ciutats de l’antic Regne de València, aquella època en la qual el rei vènia a jurar els furs”, ha assenyalat.

A més, Ximo Puig ha insistit en la necessitat de “fer més efectiu l’autogovern“. “El poble valencià vol avançar en autogovern, vol avançar en drets de les dones, vol avançar en un nou contracte social que garantisca treball, igualtat i més democràcia”, ha remarcat.

Pedro Sánchez al costat de Ximo Puig i els restants membres del Consell durant l’acte Institucional de Lliurament d’Altes Distincions de la Generalitat Valenciana. EFE/Kai Försterling

Tampoc ha faltat l’elogi a aquelles autonomies que, com la Comunitat Valenciana, viuen situacions d’infrafinanciació, en recalcar que sense el seu esforç “no s’hauria sostingut ni l’educació, ni la sanitat, ni els serveis socials” i assenyalar que davant “un estat centralitzat la crisi hauria acabat amb l’Estat de Benestar”.

Ha sigut precisament en el punt de finançament on Puig ha tornat a insistir a Pedro Sánchez en “la insuficiència” i “el problema d’equitat” del sistema i ha demandat “una reforma” per a “que es complisca amb la Constitució” i garantir així “els mateixos drets” per a tota la ciutadania.

En referència a la situació de Catalunya, el president de la Generalitat ha convidat a tots els ciutadans a “fugir de l’identitarisme” i ha assegurat que ara “és més necessària que mai la veu valenciana. Una veu respectuosa i reformista per a liderar la defensa de les autonomies”. “Volem mirar als ulls a Espanya i enviar un missatge clar i net contra la polarització: ni separatisme, ni recentralització”.

http://7televalencia.com/es/valencia-seguridad-octubre/