El responsable del Consell ha subratllat que la Comunitat Valenciana “aspira a liderar un estat del benestar avançat” amb una acció “pionera a Espanya” que permetrà abordar les polítiques públiques en matèria de salut mental amb la “màxima participació i voluntat d’acord i consens”.
El cap de l’Executiu valencià ha indicat que aquesta estratègia consensuada “situa la salut mental en el centre de l’agenda valenciana”. El pla s’estructura en 8 palanques clau.
LES 8 CLAUS DEL PLA VALENCIÀ D’ACCIÓ EN SALUT MENTAL
1. Atenció i suport específic per a les xiquetes i xiquets, adolescents i joves
Entre les principals mesures anunciades aquest matí pel President, es troben la posada en marxa de quatre hospitals de dia i sis equips mòbils per a atenció a domicili de menors. El objectiu és reduir les ràtios d’atenció i acostar el servei a tots els valencians.
Canals, Sagunt, Gandia i un municipi d’Alacant encara per determinar seran els punts on s’hauran aquests centres que inclouen una unitat residencial d’acolliment en crisi. Durant la vigència del pla d’acció es plantegen tres unitats residencials d’acolliment en crisi i un hospital de dia en cada municipi valencià.
2. Atenció i suport a les persones amb gran sofriment psíquic.
Es dirigeix a les persones que necessiten un suport multiprofessional i continuat. Es planteja crear al llarg de 2023 nou equips de tractament assertiu comunitari, 3 unitats mamà-bebè, una en cada província, així com la creació d’un hospital de dia a la Pedrera-Dénia per a intervencions intensives.
Així mateix, al llarg de 2023 s’iniciarà el procés d’adquisició i/o el condicionament de les instal·lacions per a dos hospitals de dia per a intervencions intensives i complexes situats en L’Alqueria Blanca-Hospital La Fe i Alacant. A més, es posaran en marxa dues unitats residencials per a intervencions intensives i complexes a València i a la Pedrera-Dénia.
3. Persones amb drogodependències i trastorns de comportament.
Cerca reforçar la xarxa d’unitats preventives comunitària de conductes addictives amb la contractació de 85 professionals durant els anys de vigència del pla.
4. Pla d’ocupació específica per a persones afectades per malalties mentals amb diferents mesures per a aconseguir una major accessibilitat al mercat laboral.
5. Dret a una atenció personalitzada, digna i segura. Per a aconseguir-ho el Consell augmentarà el nombre de professionals i els horaris del servei en primera instància.
6. Dret a una informació veraç i actualitzada. Es pretén crear una plataforma digital àgil, intuïtiva i participativa. Paral·lelament, difondre els serveis i recursos existents en matèria de salut mental, drogodependències i conductes addictives.
7. Prevenció de la malaltia mental, les drogodependències i les conductes addictives i, específicament, en un pla de prevenció i atenció del suïcidi.
8. Governança per a rendir comptes que compte amb la màxima participació. Inclou accions com la posada en marxa d’auditories assistencials i de drets humans o la creació de sistemes de coordinació i participació dins de l’Administració.