Un pueblo valenciano es elegido entre los más bonitos del mundo

El poble de Morella ha sigut triat entre els millors pobles del món de 2021. Així ho afirma l’Organització Mundial del Turisme (OMT) sota la seua llista ‘Best Tourism Villages’. Aquesta iniciativa pretén reconèixer a aquelles localitats que fomenten el turisme local. A més, també premia la preservació de la cultura, tradicions i biodiversitat de la zona.

Aquest projecte va ser llançat a mitjan maig de 2021. En aquest rànquing, se cerquen els pobles rurals que s’erigisquen com els millors exemples del poder del turisme. Així mateix, es premia la capacitat d’aquestes localitats de promoure les seues tradicions locals i el seu patrimoni.

No obstant això, el municipi castellonenc de Morella no és l’únic espanyol que figura en aquesta llesta. El poble de Lekunberri, situat en la Comunitat Foral de Navarra, també apareix en el rànquing.

MORELLA I EL SEU GRAN ATRACTIU TURÍSTIC

La localitat de Morella es troba en l’extrem nord de la Comunitat Valenciana i a sol 60 quilòmetres de la costa. A més, aquest poble valencià és un dels més enigmàtics d’Espanya. Entre els seus grans atractius destaquen les muralles dels segles XIII i XIV que envolten el conegut Castillo de Morella, a més de mil metres d’altura.
 Un pueblo valenciano elegido entre los más bonitos del mundo
Vista de la muralla i part del castell de Morella. / JORDI DORIA VIDAL (FLICKR)

Cal destacar que aquest fortí va ser declarat Conjunt Històric-Artístic en 1963. A més, el seu excel·lent treball de rehabilitació municipal va ser reconegut en 2011 per les ciutats Patrimoni de la Humanitat amb el premi Patrimoni i posseeix la declaració de la UNESCO en l’abric rupestre de Morella la Vella.

AVANTATGES DEL SEGELL BEST TOURISM VILLAGES

Els pobles que reben la distinció de Best Tourism Villages poden utilitzar aquest segell durant tres anys. A més, existeix la possibilitat d’ampliar i renovar aquesta denominació. No obstant això, s’ha de continuar fomentant la cultura i tradicions rurals per a la seua manutenció.

Torres Sant Miquel de Morella.

L’objectiu d’aquest premi és lluitar davant la despoblació de les zones rurals. A més, es pretén reconèixer el paper d’altres elements propis com la gastronomia, la cultura o el folkore d’aquests llocs turístics rurals.

No obstant això, aquest premi posseeix uns requisits bastant estrictes per a aconseguir aquest reconeixement. De fet, el poble de Cantavieja (Terol), no va aconseguir aquest segell però si va poder entrar en la xarxa sota el programa Upgrade.

Tots aquests municipis poden rebre ajuda de l’OMT per a continuar millorant, intercanviar experiències i pràctiques a seguir. A més, aquest organisme també ofereix assessorament polític als diferents municipis sempre que siga necessari.