El PSPV-PSOE s’ha sotmès aquest cap de setmana a un àrdua tasca per a fixar la nova Executiva del partit. De fet, el XIII Congrés del PSPV-PSOE, clausurat el diumenge 30 de juliol a Elx, va ratificar al reelegit secretari general Ximo Puig, amb un ampli suport dels òrgans de direcció Nacionals i els membres del Comitè Federal. Encara que va se ell mateix qui va anunciar que no es presentarà a la reelecció

Un Congrés en el qual moltes veus del propi partit ho qualifiquen com a ‘cafè per a tots’. Així, l’alcalde de Burjassot, Rafa García, del corrent ‘sanchista’ i oponent Ximo Puig, en les primàries del passat 16 de juliol, ha sigut designat per a formar part del Comitè Federal, malgrat que alguns dels seus afins sí han quedat fora.

Finalment, l’Executiva Nacional ha comptat amb un 73,2 % dels vots a favor i el Comitè Nacional i Comitè Federal, amb més del 80 %. Concretament, l’adreça s’estructura en onze àrees amb els següents secretaris executius:

Carlos Fernández Bielsa en Relacions Institucionals i Acció Territorial, Jorge Rodríguez i Portaveu i Comunicació, Blanca Marín en Creixement i Ocupació, José Muñoz en Organització, Toñi Serna en Acció Electoral, Concha Andrés en Justícia Social, Rosa Peris en Igualtat, José Chulvi en Valencianisme i Federalisme, Sandra Martín en Medi Ambient i Infraestructures, Francesc Colomer en Preparació del Futur i Ana Barceló en Ciutadania i Valors Republicans.

D’aquesta manera, a l’hora de configurar la nova adreça, Ximo Puig ha premiat als qui van ser claus en la seua campanya per a les primàries.

Respecte al Consell Institucional, aquest estarà format pels representants institucionals de les principals ciutats, consellers i president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, amb noms com Gabriel Echávarri, Amparo Marco, Carlos González, Sandra Gómez, Vicent Soler, Carmen Munt, María José Salvador i Rubén Alfaro.

D’altra banda, els membres designats per a formar part de l’òrgan federal, amb el citat Rafa García, seran el **expresident de la Generalitat Joan Lerma, el també històric socialista Ciprià Císcar, Julia Menargues, Carmen Martínez, Michel Montaner, Antonia Moreno, José Benlloch i Mariola Fluvià.

Per altra part, la Comissió Revisora de Comptes estarà presidida per Mamen Sanjuán i la Comissió Nacional d’Ètica, per José María Ángel; i fonts del partit assenyalen que el secretari general proposarà a Diana Morant, alcaldessa de Gandia, com a president del Comitè Nacional del PSPV, màxim òrgan entre congressos.

Valencianisme i federalisme

Durant el seu discurs, Ximo Puig va insistir, entre altres qüestions, en el valencianisme i el federalisme, assegurant que “problema territorial d’Espanya no és Catalunya” però “explota allí”. Així mateix, va reiterar que la Comunitat Valenciana pateix un “injust finançament” i, en aquest sentit, va etzibar que fins a q no es resolguen els problemes de finançament, d’inversió i d’igualtat entre els espanyols, el problema territorial “és el conjunt d’Espanya”.