Sanitat anuncia quiénes serán los vacunados en la semana de Pascua
Personal sanitario prepara las vacunas contra el coronavirus en los centros de vacunación masiva de la Generalitat.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la creació d’un Observatori Permanent de Ciència de Dades sobre la COVID-19 i la posada en marxa de diversos projectes per a avaluar els efectes de les vacunes per a combatre el SARS-CoV-2 en la Comunitat Valenciana.

Aquest dimarts Puig va mantenir sengles reunions en el Palau de la Generalitat. En elles van estar presents integrants del Grup de Treball de Ciències de Dades per a la COVID-19 en la Comunitat Valenciana; i responsables del Programa Valencià d’Investigació Vacunal COVID-19 (ProVaVac).

“Aquests dos grups demostren la gran vitalitat, la fortalesa del sistema d’innovació i d’investigació de la Comunitat,” va assenyalar Puig.

Dos projectes per a avaluar els efectes de les vacunes

En relació al programa d’investigació en vacunes, Puig va explicar que ja s’han posat en marxa dos projectes. Un d’ells està orientat a l’avaluació i seguiment dels símptomes post-vacunals a través d’enquestes. Aquestes arrepleguen dades 1, 3, 7 i 30 dies després de rebre’s la dosi. L’objectiu de analitzar possibles efectes adversos que es declaren amb menor freqüència.

L’altre és un estudi que analitza el grau d’immunitat generat per la vacunació en les residències sociosanitàries. Per a això, s’han triat aleatòriament 13 centres en els quals resideixen 850 persones. La fi és tenir una mostra poblacional representativa per a avaluar l’eficàcia vacunal en poblacions d’alt risc.

Ximo Puig al costat dels integrants dels grups de treball sobre el coronavirus en el Palau de la Generalitat.

Observatori Permanent de Dades sobre la COVID-19

Respecte al Grup de Treball en Ciència de Dades, el president va avançar la intenció de impulsar la creació d’un Observatori Permanent de Ciència de Dades per a arreplegar la informació relacionada amb la COVID-19 i amb l’escenari postCOVID en la Comunitat Valenciana.

L’actual grup de treball liderat per la comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver, coordina la intel·ligència de dades davant la pandèmia de COVID-19 en la Comunitat Valenciana.

Aquest grup l’integren persones expertes de la Universitat Jaume I; la Universitat de València; la Universitat Politècnica de València; la Universitat Miguel Hernández; la Universitat d’Alacant; la Universitat CEU Cardenal Herrera; i la Fundació per al Foment d’Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio).

Dins dels treballs que es desenvolupen, l’equip València IA4COVID i el director del departament de Matemàtiques Aplicades de la Universitat Politècnica de València, José Alberto Conejero, van obtenir recentment el primer premi del desafiament internacional ‘Resposta a la Pandèmia’, per el seu model d’Intel·ligència Artificial per a gestionar la lluita contra la COVID-19.