Mariano Alcanyís, director de l’Institut I3B de la Universitat Politècnica de València (UPV) i Luis Abad, neuropsicòleg i director dels Centres de Desenvolupament Cognitiu Xarxa Zenit, han presentat T-Room, el primer projecte a nivell mundial que combina intel·ligència artificial (IA) i realitat virtual (RV) per a aconseguir diagnosticar i tractar d’una manera més eficaç i precise el Trastorn d’Espectre Autista (TEA).

Este trastorn neurobiològic del desenvolupament, que es manifesta durant els tres primers anys de vida i perdura al llarg de tot el cicle vital afecta a un de cada 100 naixements.

Segons investigacions clíniques recents, un dels majors problemes actuals per al seu tractament és la gran diversitat de símptomes de la malaltia existents, circumstància a la qual pretén ajudar a posar remei el present projecte.

Xiqueta del projecte T-Room en una de les proves visuals.

Estimulació visual, auditiva i olfactòria

T-ROOM recrea situacions del dia a dia familiar en un entorn virtual. Les sessions duren mitja hora, i en elles, s’estimula visual, auditiva i olfativamente als xiquets als qui es col·loca una polsera per a mesurar la seua activitat electrodermal -valor de gran interès per al diagnòstic de l’autisme-, així com unes ulleres d’eye tracking que permeten realitzar un seguiment de la mirada.

A més, es procedeix a analitzar amb càmeres i tècniques d’intel·ligència artificial el moviment corporal dels xicotets, avisant de possibles alteracions (estereotipias) associades al Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).

En paraules d’Alcanyís, “T-Room sorgeix davant la necessitat d’oferir als xiquets amb TEA, i a les seues famílies, una alternativa per a reduir el temps de diagnòstic i que, al seu torn, servisca com a entorn terapèutic d’intervenció”.

Luces y sombras de Alzira un año después de la reversión

Cómo saber si formarás parte de las mesas electorales de Valencia