proyecto

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha anunciat que Confluència de la UTE d’arquitectes valencianes formada per Quintana-Peñín, ha sigut el projecte triat per a “la renovació urbanística amb criteris clarament integradors i sostenibles” de la Plaça de Bruixes, la Llotja, el Mercat Central i l’Església dels Santos Juanes de València.

Així ho ha decidit per majoria el jurat d’experts que ha triat aquest projecte guanyador entre les tres propostes que millor puntuació havien obtingut de les 21 presentades en total. Els tres projectes finals havien incorporat canvis després del procés de participació pública contemplat en el concurs d’idees que per primera vegada havia plantejat la Generalitat.

D’aquesta manera, la consellera ha explicat que el jurat ha valorat del projecte d’Elissabet Quintana i Blanca Peñín “la posada en valor i millora de la integració dels monuments existents en l’espai urbà, així com la claredat en la definició de l’espai públic i el paisatge sense desvirtuar el caràcter unitari que dóna identitat al conjunt”.

Igualment, “s’ha reconegut la forma en la qual s’utilitza i integra l’element verd amb els pavimentats, prioritzant l’ús d’estratègies que contribueixen a reduir l’efecte ‘illa de calor’ amb criteris clarament sostenibles i treballant el cicle de l’aigua”. Finalment, s’ha valorat també “la incorporació de criteris de perspectiva de gènere així com la proposta d’espais suficientment accessibles i assegurances, que permeten i faciliten la integració de qualsevol persona”.

Un entorn emblemàtic

Per a Salvador, “un entorn tan emblemàtic i de tanta qualitat per a la ciutat de València requeria el millor tractament i la màxima participació” i, per açò, es va optar per la fórmula del concurs d’idees que “a pesar que es tarde més a realitzar les tramitacions, val la pena perquè és enriquidor, es dóna oportunitat al talent i als ciutadans per a aportar les seues idees”.

De fet, ha assenyalat que una de les principals novetats incorporada després del procés de participació pública ha sigut “el tractament dels espais públics amb criteris d’accessibilitat, per a ser usats per tots des dels més majors als xiquets”.