mano

L’Hospital Universitari de La Ribera a Alzira s’ha convertit en el primer centre sanitari d’Espanya a implantar una pròtesi impresa en 3D per a substituir l’os escafoides fracturat de la nina d’un pacient.

Gràcies a esta intervenció, el pacient ha pogut recuperar la mobilitat de la seua mà, ja que la impressió, realitzada en titani, reprodueix amb precisió la funció de l’escafoides lesionat.

El pacient intervingut és un home de 40 anys d’edat que des de 2009 patia una lesió del carp a la seua mà esquerra, la qual cosa li havia fet perdre de manera progressiva la mobilitat i força de la nina.

Segons ha destacat el doctor Luis Aguilella, facultatiu del Servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de l’Hospital Universitari de La Ribera, “sense aquest implant biònic, la lesió que patia el pacient hauria requerit soldar diversos ossos del carp fins al punt de perdre quasi per complet la mobilitat de la mà”.

“Amb este implant, no obstant això, hem pogut reemplaçar l’escafoides danyat perquè, al costat de la resta d’ossos, actue en el moviment de la nina, recuperant l’ús quotidià i natural de l’articulació”, ha explicat.

Una planificació de 3 mesos

Al pacient se li va realitzar un TAC de la mà sana amb l’objectiu de conèixer la grandària de l’escafoides. Una vegada processades les imatges, es va realitzar una reconstrucció virtual en 3D des de la que es va dissenyar la pròtesi a mesura en titani, amb acabat en espill, i es va fabricar mitjançant tècniques de reconstrucció tridimensional d’alta precisió.

Segons ha assenyalat el CEO d’Avamed Synergy, Lucas Díez, “la complexitat de la fabricació de la pròtesi també residia en què es necessitava que la mateixa comptara amb una sèrie d’orificis distribuïts estratègicament per a poder fixar-la a la resta dels ossos mitjançant un tendó extret de l’avantbraç del pacient en el mateix acte quirúrgic”. Tot això ha suposat un treball de revisions i perfeccionament pròxim als tres mesos.

Aguilella ha destacat que “el pacient ha iniciat ja una sèrie de sessions de rehabilitació amb l’objectiu de recuperar la força completa de la seua nina, de manera que hui dia, “l’evolució està sent molt bona i preveiem que recobre la funcionalitat de la mà als dos mesos de la intervenció”.

LES PRÒTESIS 3D, EL FUTUR DE LA CIRURGIA

“La impressió de pròtesi 3D a mesura del pacient serà, en un futur, una de les millors alternatives en cirurgia traumatològica, ja que ofereix als pacients una solució ortopèdica que fins ara no existia“, ha assenyalat Aguilella. “De fet, a l’Hospital d’Alzira, ja tenim altres dos pacients amb els quals estem treballant en el disseny de les pròtesis personalitzades“, ha indicat.