Foto: EFE

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències manté les alertes per pluges abundants i persistents. En aquest cas, en l’est de la Península. No obstant això, també l’estén a altres zones. Perquè la major incidència aquest dimecres estarà a Màlaga, on s’acumularan uns 80 litres per metre quadrat en 12 hores. Mentre que a Sevilla i Huelva les precipitacions es podran donar en forma de tempesta.

En tot cas, l’alerta per pluges abundants afectarà aquest dimecres a la Comunitat Valenciana. A més, es donaran tant en el sud de Catalunya i Aragó. Com també a Màlaga, Almeria, Cadis, Huelva, Sevilla, Ceuta, Múrcia i Albacete.

Protecció Civil avisa per forts vents costaners i onatge en àmplies zones del vessant mediterrani i a Balears. Concretament, amb ones de 3 a 4 metres.

CONSELLS PROTECCIÓ CIVIL PER FORTES PLUGES

PERILL A l’HORA DE CONDUIR PER FORTES PLUGES

Davant aquesta situació, Protecció Civil aconsella als conductors que disminuïsquen la velocitat. També demana que extremen les precaucions i no es detinguen en zones on puga discórrer gran quantitat d’aigua. I, en cas d’haver de viatjar, ho facen preferentment per carreteres principals i autopistes.

En el cas de tempestes sobtades i pluges intenses, recomana tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. Perquè el ràpid ascens de les aigües pot danyar als que estiguen aparcats en zones indundables. Així com arrossegar-los i provocar danys a béns d’altri i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.

Així mateix, demana tenir en compte que si comença a ploure de manera torrencial existeix risc d’inundació. Per això, recorda que no s’ha de travessar ni amb vehicle ni a peu els trams inundats, ja que es desconeix el que pot haver-hi davall de l’aigua. Així, aconsella localitzar els punts més alts de la zona i no tractar de salvar l’automòbil enmig d’una inundació.

De la mateixa manera, recomana no estacionar els vehicles en zones que puguen veure’s afectades per l’onatge i no posar en risc la vida per les imatges espectaculars que solen generar-se amb el fort onatge ja que el mar pot arrossegar el que es trobe en les seues proximitats.

ALS CIUTADANS

D’altra banda, davant el risc de tempestes, Protecció Civil assenyala que el major perill per a les persones es produeix fonamentalment en camp obert. Però afig que també hi ha perill de caiguda de llamps en els nuclis urbans. Així doncs convé col·locar-se prop dels edificis per a protegir-se.

Dins dels habitatges l’aconsellable és mantenir tancades les finestres i evitar els corrents d’aire i en cas d’anar conduint, precisament un vehicle tancat pot ser un bon refugi.

En cas de veure’s sorprès per una tempesta en el camp, Protecció Civil demana no córrer ni romandre en llocs elevats, com els alts dels pujols, crestes o divisòries. Tampoc aconsella refugiar-se sota els arbres ni prop de filats i objectes metàl·lics.

EN RISC D’INUNDACIONS

D’altra banda, davant el risc d’inundacions, Protecció Civil recomana estar informat de les prediccions meteorològiques, no conduir en àrees inundades; abandonar l’automòbil i cercar un terreny més alt quan es veja envoltat per un corrent d’aigua.

En aqueixa situació aconsella també circular preferentment per carreteres principals i autopistes, així com allunyar-se de vies i torrents i no tractar de travessar a peu guals inundats o corrents d’aigua. En cas d’haver d’evacuar el domicili, recorda que s’han de traslladar els articles essencials als pisos més alts, tancar la presa principal d’electricitat i gas i seguir les instruccions de les autoritats.

VENTS I INUNDACIONS

Finalment, enfront del risc per vents costaners aconsella allunyar-se de la platja i dels llocs baixos que puguen resultar afectats per les elevades marees i onatge que sol generar-se davant la intensitat de vents forts.

A qui es trobe en el camp, li aconsella allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols. Evitar travessar els guals inundats i dirigir-se també als punts més alts de la zona.

No obstant això, afig que el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantenir-se informat en tot moment. Sobretot, de la possible evolució dels canvis meteorològics.