09/01/2023 Monumento original dedicado a Sorolla en València ESPAÑA EUROPA CULTURA COMUNIDAD VALENCIANA FUNDACIÓN MARIANO BENLLIURE

El retorn del monument al pintor Joaquín Sorolla al seu emplaçament original a la Platja del Cabanyal és una de les propostes electorals que ha presentat avui la portaveu del Grup Municipal Popular, María José Catalá.

La candidata a l’alcaldia de València ha avançat alguna de les propostes del seu programa electoral per a les eleccions locals del 28 de maig on s’inclou la reconstrucció fidel de la columnata i dels altres elements que componien el conjunt monumental en honor a Sorolla i que va destruir la riuada del 57.

La proposta, es realitza coincidint amb l’any en què se celebra el centenari de la defunció del pintor valencià. “Des del Partit Popular, creiem que la celebració de l’Any Sorolla constitueix una oportunitat perfecta per a retornar el citat monument, completament descontextualizado en la seua ubicació actual, al lloc que inspiraria i serviria de teló de fons de les seues escenes de platja i en el qual el ‘mestre de la llum’ elevaria la cotidianeidad a la categoria d’Art”, ha declarat Catalá.

Com recorda la líder dels populars, “el propi Sorolla expressaria uns anys abans de la seua mort a Mariano Benlliure el seu desig que es col·locara el bust realitzat en 1916 en el seu honor a la platja”.

PROPOSEN CREAR UN MUSEU SOROLLA A VALÈNCIA

D’altra banda, Catalá també ha parlat sobre la qüestió de la creació d’un Museu Sorolla a València. Aquesta ha recordat que “no és una proposta nova”. “Ja la vaig realitzar com a consellera de Cultura en 2015. Sé que és un procés delicat perquè el Museu Sorolla és un museu estatal que depèn del Govern i que té la seua seu a Madrid”.

En aquest sentit ha recordat que “si a nivell nacional s’aconsegueix el suport, la primera a recolzar-lo seré jo que ja el vaig demanar en el seu moment. Però la realitat és que amb Pedro Sánchez en el Govern serà difícil que els valencians obtinguem aquest gest“.

HISTÒRIA DEL MONUMENT DE SOROLLA

Complint amb la voluntat de Sorolla, l’Ajuntament encarregaria en 1925 a l’arquitecte Francisco Mora la construcció d’un monument a Sorolla a la Platja del Cabanyal. Aquest havia de realitzar-se a partir del bust en marbre donat un any abans per Benlliure, amic personal de Sorolla.

Columnata i bust del monument de Sorolla.

Projectat sota la Dictadura de Primo de Rivera, el conjunt no veuria la llum fins a l’arribada de la Segona República. Aquest s’inauguraria finalment el 31 de desembre de 1933 entre les antigues Termes Victoria i l’Asil de La nostra Senyora del Carmen.

Erigit sobre una tribuna elevada amb vista a la mar, el monument estava presidit per una rèplica de l’obra de Benlliure. Una elegant columnata adquirida anys arrere pel propi Sorolla envoltava l’escultura.

No obstant això, la força de les aigües arrasaria el conjunt durant la riuada de 1957. El fenomen únicament va deixar en peus la figura de Sorolla. Passat un temps, l’Ajuntament va procedir a retirar el bust, el pedestal i altres restes del monument. Tot això va ser depositat en el Monestir de San Miguel dels Reis, que en aquells dies era un presidi. Més tard, van passar a l’antic magatzem municipal en el baixador de Sant Isidre.

Un grup de persones reunits en el monument a Sorolla de la Platja del Cabanyal.

En 1962, l’alcalde Rincón de Arellano manaria reubicar l’estàtua de Sorolla sense la columnata. Aquesta es va emplaçar en la Plaça de l’Armada Espanyola, actual plaça de la Setmana Santa Marinera. El bust es va situar en el centre d’una font on ha romàs des de llavors.

LES RESTES DEL MONUMENT LOCALITZATS

“Al març de 2021, el Cercle per la Defensa del Patrimoni, la Fundació Goerlich i un col·laborador d’aquesta última entitat, Tono Giménez, descobririen diverses columnes de granit i altres restes arqueològiques procedents presumiblement del conjunt que tenia dedicat Sorolla a la Platja del Cabanyal, en diferents enclavaments dels termes municipals de València i de Paiporta“, ha explicat la líder dels Populars.

Bust a Joaquín Sorolla per Mariano Benlliure. / ANTONIO MARÍN (FLICKR)

Aquesta troballa es produïa tan sols uns mesos després que es localitzaren diversos elements de la desapareguda Tortada de Goerlich tant a Paiporta com en un solar als afores de València propietat de Ferrocarrils de la Generalitat.

“Així mateix, des del Grup Municipal Popular hem identificat en dates més recents nous vestigis al Jardí del Túria, a l’altura del Palau del Temple, que podrien correspondre’s amb les bases de la columnata del monument a Joaquín Sorolla”, ha apuntat Catalá. A aquests elements cal sumar els descoberts el mes d’agost passat pel Cercle per la Defensa del Patrimoni a l’interior de l’Escorxador de Borbotó.

Monument a Joaquín Sorolla en la plaça de la Setmana Santa Marinera. / ANTONIO MARÍN (FLICKR)

L’aparició de les citades restes arqueològiques obri una finestra d’oportunitat única per a impulsar la reconstrucció del monument a Sorolla en el seu emplaçament original”, ha manifestat María José Catalá.

Els populars es comprometen a realitzar tots els treballs necessaris per a la reconstrucció, iniciant tan prompte com finalitzen aquests treballs i a la vista dels resultats electorals, les converses necessàries amb els municipis afectats a fi de sol·licitar la devolució de les restes del monument a Sorolla.