Acto presentación Proyecto FER 2021
Acto presentación Proyecto FER 2021. Foto: Manuel Bruque

La Fundació Trinidad Alfonso ha presentat aquest divendres l’edició de el Projecte FER 2021 (Foment d’Esportistes amb Reptes). Aquesta iniciativa concedeix suport econòmic i promoció social als esportistes de la Comunitat Valenciana. Aquesta gala suposa l’inici d’una edició molt especial, amb els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio en l’horitzó. 

El Projecte FER 2021 aconseguirà els 150 esportistes enguany i espera tenir en els Jocs de Tòquio a 36 representants, amb l’objectiu de superar els 30 de Rio de Janeiro en 2016. Les beques suposaran una inversió de 1,2 milions d’euros que Roig aportarà del seu patrimoni. A més, pot incrementar-se si altres esportistes del programa certifiquen la seua presència en la cita d’aquest estiu al Japó. Aquest podria ser el cas dels olímpics Luis Corchete i Laura Méndez i l’atleta paralímpica Miriam Martínez.

GALA PRESENTACIÓ

La gala de presentació es va celebrar com en anys anteriors en la pista central de L’Alqueria del Basket. L’any passat es va celebrar de manera telemàtica per la pandèmia del covid-19.

L’acte ha estat presidit pel mecenes esportiu i president de la Fundació Trinidad Alfonso, Juan Roig. Cal destacar la presència d’Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, i Miguel Carballeda, president del Comitè Paralímpic Espanyol. Així com diversos presidents de federacions espanyoles com Jorge Garbajosa, de la de bàsquet, Jesús Carballo, de gimnàstica, José Luis López Cerrón, de la de ciclisme, o Alfonso Feijoo de la de rugbi. Tampoc han faltat a la cita la immensa majoria dels esportistes becats.

A més, estaven diversos dels esportistes que ja han aconseguit la seua classificació per a Tòquio i uns altres que estan en procés van comptar les seues sensacions. També es va fer lliurament dels premis Uniesport. Un reconeixement per a esportistes de les set universitats de la Comunitat Valenciana. Finalment, es va homenatjar els ‘referents’. Aquest grup de ex del projecte exerceix de ‘guies’ dels nous integrants.

Acto presentación Proyecto FER 2021
Acto presentación Proyecto FER 2021. Font: Armando Romero

BEQUES ESPORTISTES

Dels disset becats de la primera edició, el programa ha passat a una xifra rècord de 150, dels quals 82 són homes i 68 dones i que mantenen des de 2013 la distribució en tres categories.

Hi ha 35 esportistes d’alt nivell internacional inclosos en la categoria ‘Elit’. Aquests joves rebran una ajuda de 18.000 euros. Mentre altres 38 pertanyen en la de ‘Promeses’. Categoria que inclou a aquells d’alt nivell nacional que comencen a despuntar internacionalment. Aquests esportistes rebran 7.500 euros.

Finalment  s’ha seleccionat a 77 en la categoria de ‘Viver’. En ella, es troben joves talents que rebran una assignació de 3.000 o de 2.000 euros en funció dels seus resultats nacionals o internacionals.

Acto presentación Proyecto FER 2021
Acto presentación Proyecto FER 2021. Foto: Armando Romero

ALTRES AJUDES 

Per quart any, la Fundació manté el ‘annex’ FER Entrenadors. Una línia de suport destinada a alguns dels millors tècnics de la Comunitat Valenciana. Així doncs, permetrà que 19 d’ells reben ajudes de 4.000 i 7.500 euros, segons el nombre d’esportistes que entrenen i la seua categoria.

A més, per segon any tant els esportistes com els entrenadors poden gaudir de les ajudes extra de ‘FER +’. Aquesta iniciativa va ser activada en 2020 per la crisi sanitària. Ara es manté perquè puguen adquirir material i sufragar viatges a competicions o concentracions.

Finalment, cinc clubs han sigut distingits com ‘FER Clubs’ pel nombre d’esportistes FER que tenen en les seues files. Aquests rebran ajudes de 10.000 i 15.000 euros.

DEDICATÒRIA A LES FESTES AUTONÒMIQUES

Aquesta nova edició del projecte porta per lema ‘Trau el foc/Saca el foc’, un missatge que vol fer referència a la ràbia interna dels esportistes davant les dificultats de l’últim any, al foc com a element identificatiu de festes i tradicions de la Comunitat Valenciana i com a símbol d’uns imminents Jocs Olímpics.

El foc i aqueixes festes són el fil conductor del vídeo promocional del projecte en 2021. L’acte va comptar amb una de les torxes olímpiques dels Jocs de Barcelona 92.

Logo Proyecto FER
Logo Proyecto FER

L’OBJETIU DE PARIS 2024

L’empresari Juan Roig, president de la Fundació Trinidad Alfonso, va demanar “el màxim esforç” als integrants del “Projecte FER” que acudiran aquest estiu als Jocs Olímpics de Tòquio. D’altra banda, va dir que espera que en 2024 a París hi haja cinquanta representants d’aquesta iniciativa.

“Volia que foren cinquanta a Tòquio i el que cal fer és dir-ho sense amagar-se. No hem arribat perquè serem uns 36, però continuarem donant suport fins a París 2024 amb el repte de sumar cinquanta a França. Estem molt satisfets amb el que fem, però sempre cal tenir reptes”, va destacar l’impulsor del programa de beques per a esportistes olímpics i paralímpics establits en la Comunitat Valenciana.