portátils

Malgrat que alguns comerços incloguen en els seus productes la validesa per a realitzar barbacoes en zona forestal, la Generalitat recorda que està prohibit realitzar foc en la muntanya. 

La prohibició d’encendre foc contínua vigent malgrat que encara es troben etiquetes de productes que donen li vistiplau a la seua utilització en les zones muntanyenques.

Així doncs, la directora general de Prevenció d’Incendis, Delia Álvarez, ha alertat de la perillositat que suposa encendre un foc tant durant el període estival com fora d’ell, ja que suposa “una temeritat que podria derivar en un incendi forestal amb terribles conseqüències”, ha afirmat.

S’ha posat l’accent des del Ministeri de Medi ambient en aquesta recomanació durant el període estival, una temporada en la qual molts aprofiten les vacances per a realitzar senderisme o escalada en la muntanya i, “sovint s’acompanyen de pícnics a l’aire lliure”.

portàtils
Exemple d’una barbacoa portàtil.

“Cal anar amb compte amb aquests menjars en el camp, ja que durant l’estiu el risc d’incendis s’incrementa i, si els excursionistes no tenen precaucions, és possible iniciar un foc”, ha dit Álvarez, que ha recordat que el 72% d’aquests incidents es deu a factors humans.

Algunes de les recomanacions que ha defensat Álvarez són des de no encendre foc, apagar bé les burilles dels cigars i mai tirar-los al sòl; i tirar sempre les deixalles en els contenidors corresponents, entre uns altres. Aquestes són algunes senzilles actuacions que ajuden a protegir les zones forestals de la Comunitat Valenciana, la seua fauna, la seua flora, i a tota la ciutadania.

Ha conclòs a més dient que una intervenció primerenca pot evitar un gran incendi, i els primers minuts són fonamentals per a impedir que es propague i atallar-ho com més prompte millor. Per tant, si es produeix un incendi o hi ha algun indici d’inici del foc, aconsella cridar al 112.