9 D'OCTUBRE | Los valencianos celebran el Día de la Comunitat con una jornada de actos adaptados a la pandemia
GRAFCVA8358. VALENCIA, 09/10/2019.-Decenas de falleras observan la bajada de la Real Senyera del balcón del Ayuntamiento de València , desde donde se inicia la procesión cívica del 9 d'Octubre. EFE/Manuel Bruque

La ciutat de València celebrarà hui un 9 d’Octubre que torna amb força després de la pandèmia per a celebrar el Dia de la Comunitat Valenciana.

La jornada arrancarà amb l’acte de lliurament de les Altes Distincions. Aquest tindrà lloc en el Palau de la Generalitat i en ell es retrà homenatge a l’equip de vacunació; al futbolista Alberto Kempes; a l’il·lustrador Paco Roca i a l’escriptora Matilde Asensi, entre molts altres.

Després de l’acte institucional, les autoritats es traslladaran fins a la Plaça de l’Ajuntament. A les 12.00 hores es procedirà a l’eixida de la Reial Senyera per a celebrar la processó cívica. En aquesta ocasió serà la tinent alcalde de l’Ajuntament de València, Pilar Bernabé, la responsable de portar la Senyera durant l’acte.

La processó cívica d’aquest Dia de la Comunitat Valenciana canviarà de recorregut. Amb motiu de les obres de la plaça de la Reina, la comitiva discorrerà pel carrer de les Barques i Pintor Sorolla fins a la plaça d’Alfonso el Magnánim. En el Parterre tindrà lloc la tradicional ofrena floral a Jaume I. Acabada l’ofrena, es reprendrà la processó cívica pel carrer de Cerdà de Tallada; carrer Colón; carrer de Roger de Laura; i Plaza de l’Ajuntament.

PÓLVORA I MOROS I CRISTIANS PEL 9 D’OCTUBRE

A diferència d’anys anteriors, en aquesta ocasió no hi haurà una única mascletà a l’Ajuntament de València. Per a estendre la celebració en tota la ciutat i complir amb les mesures de seguretat de la pandèmia, es dispararan dos mascletaes. Ambdues tindran lloc a les 14.00 hores i estaran a càrrec de la pirotècnia Valenciana. Els punts de tret seran Camins al Grau (solar de Tomás de Montañana); i Campanar (solar de Maestro Rodrigo).

Ja a la vesprada arribarà el torn dels Moros i Cristians. A les 18.00 hores començarà la XVII Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València per a recórrer el centre de la capital del Túria. Aquests començaran en la plaça de Tetuan per a continuar pel carrer de la Pau; carrer del Marqués de Dos Aguas; carrer Cultura; carrer Abadía de San Martín; carrer Sant Vicent; Plaça de l’Ajuntament; carrer de Marquès de Sotelo i carrer Sant Pau.

La jornada la tancarà un castell de focs artificials en Les Arenes. Igual que les mascletaes, la pirotècnia Valenciana serà la responsable del tret a les 23.00 hores.