supermanzana
Plano de Valencia donde se ubicará la nueva supermanzana.

El Ajuntament ha aprovat hui el projecte de les obres de la primera superilla de València. Amb un pressupost de 840.000 euros, la intervenció s’executarà en un termini de 14 setmanes en el barri de la Petxina, concretament en l’encreuament dels carrers Palleter i Calixt III. Aquesta intervenció transformarà l’encreuament viari en un espai per a l’ús exclusiu dels ciutadans.

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, acompanyada de la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valia, ha presentat el projecte. Segons Gómez, l’objectiu és recuperar espai públic per a la ciutadania en “una València més amable i sostenible”.

Diseño de la primera supermanzana de Valencia en el barrio de la Petxina.
Disseny de la primera superilla de València en el barri de la Petxina.

Per a això, l’Ajuntament ha advocat per seguir un model de ciutats com Barcelona, Vitòria o La Corunya. Aquestes ja han reconvertit nombrosos encreuaments viaris, colonitzats pels vehicles, en nous espais urbans de convivència entre veïns.

“La superilla de la Petxina serà la primera d’altres intervencions similars que es duran a terme a la ciutat per a calmar el trànsit rodat i fomentar la mobilitat activa; naturalitzar la ciutat amb espais inclusius, i promoure els vincles amb els comerços de proximitat”, ha assegurat la regidora.

AIXÍ SERÀ LA PRIMERA SUPERILLA DE VALÈNCIA

El disseny d’aquest espai seguirà els principis establits en la ‘Guia de disseny per a la transformació sostenible de l’espai públic de València’ desenvolupada per la signatura LekuStudio i aprovada per la Regidoria de Desenvolupament Urbà.

En el sòl interior, el tradicional negre de l’asfalt se substituirà per rajoles del dissenyador valencià Anaven Ramón. “Contribuiran a crear una identitat pròpia del barri i posteriorment serviran de model per a estendre’s a altres actuacions d’urbanisme tàctic”.

En aquest espai, actualment ocupat per cotxes aparcats, també s’habilitarà mobiliari per a fomentar la interacció ciutadana. A més, hi haurà arbratge per a mitigar l’increment de les temperatures.

Pel que respecta al trànsit de la zona, aquest es redirigirà. Quant a les places d’aparcament que desapareixeran, Gómez ha aclarit que “s’han cercat alternatives per a compensar”. Concretament, 103 places de l’aparcament de Santa María Micaela que tenien caràcter rotatori han passat a ser per a residents. A més, en el PAI de Palleter, amb 24 habitatges, s’han habilitat un total de 140 places.