Les condicions climàtiques que s’han registrat al llarg d’esta primavera, amb temperatures fredes, elevats nivells d’humitat i baixa insolació, han propiciat danys per marchitez fisiològica en la varietat Bobal en raïm de vi. En total, s’han rebut parts de sinistres corresponents a 11.495 hectàrees afectades per este risc.

Les zones més afectades són la comarca d’Utiel-Requena, en la província de València, amb quasi 6.000 hectàrees reclamades, i la província de Conca, amb prop de 4.800 hectàrees afectades. També s’han rebut parts de sinistre d’Albacete.

Els efectes que provoca aquest risc són la pèrdua dels racimos de raïm per dessecació i, en ocasions, també la pèrdua de brots i enrogiment de les fulles. Des del passat 18 de juny, 45 perits estan treballant en les primeres visites (25 en la zona d’Utiel-Requena i altres 20 a Castella-la Manxa).

La intensitat dels danys presenta una gran variabilitat d’entre el 20% i el 40%. La previsió d’indemnització per a les comarques afectades pot superar els 3 milions d’euros. Les taxacions de primera visita estaran finalitzades en els primers dies de juliol.

Agroseguro

El sistema espanyol d’Assegurances Agràries Combinats ofereix cobertura al sector agrari enfront dels danys causats en les produccions agrícoles i ramaderes per sinistres de diversa naturalesa. Les condicions climàtiques extremes i canviants que s’estan produint en els últims mesos i els perjudicials efectes que tenen en les collites posen de manifest la conveniència de protegir les explotacions amb un segur agrari que permeta fer front a aquestes situacions.