Precaucions per evitar paràsits i picades en les nostres mascotes

Unas pruebas o análisis ayudan a identificar el agente o sustancia que provoca la alergia

Arriba la primavera i les nostres mascotes també sofreixen el canvi de temperatura o de les hores de llum, el Col·legi Oficial de Veterinaris de València (ICOVV) ressalta que en aquesta estació es dóna un augment de la prevalença de malalties com a al·lèrgies ambientals, reaccions a picades d’insectes i malalties infeccioses o parasitarias com la leishmaniosis. A més es produeixen canvis reproductius, sent freqüents les gestacions, els parts, canvis fisiològics com la muda del pelatge. Amb l’arribada de la primavera augmenta la població de puces, paparres i mosquits. A més de les molèsties que comporta la seva picada, aquests paràsits també són transmissors de greus malalties. Per exemple, les puces poden contagiar un paràsit intestinal que provoca dermatitis al·lèrgiques i anèmies. En el cas de les paparres, són portadores de paràsits sanguinis que poden infectar a les persones. Mentre, els mosquits poden transmetre leishmaniosis i dirofilariosis.

El tractament, en la majoria dels casos arriba a ser per a tota la vida. Per dur-ho a terme és necessari identificar l’agent o substància que provoca l’al·lèrgia mitjançant unes proves o anàlisis, amb el que es pot evitar en un futur o elaborar vacunes específiques. Els pòl·lens de l’ambient també poden provocar al·lèrgies en les nostres mascotes. Conjuntivitis, picor, asma o rinitis són alguns dels símptomes que poden presentar. Com apunten des del ICOVV, “les al·lèrgies no solen ser perilloses per a la vida dels nostres animals, però són malalties cròniques que a curt termini predisposen a patir infeccions secundàries i a llarg termini causen trastorns en la pell, oïdes i mucoses que empitjoren molt la seva qualitat de vida”.

Aconsellen una bona cura general de l’animal, una dieta nutricionalment completa i de qualitat, una higiene correcta, prevenció a través de vacunes i desparasitaciones. Així mateix, es recomana als amos de mascotes que acudeixin al veterinari davant qualsevol signe de canvi en el comportament habitual de l’animal, ja que aquests són els primers símptomes que poden presentar les picades de paràsits o les al·lèrgies.

Cal tenir especial cura amb la procesionaria, les seves erugues solen aparèixer a les zones de pinedes a principis de primavera. Els seus pèls són molt urticants i poden deixar-se anar i volar amb l’aire. Des del Col·legi de Veterinaris de València recomanen passejar sempre amb el gos lligat i amb morrió en àrees de pins, ja que el contacte amb aquestes erugues o els seus pèls pot afectar a qualsevol part del cos. Els teixits afectats s’inflamen i poden arribar a necrosarse. Els primers símptomes que poden observar-se són: picor intensa, irritació cutània, excitació exagerada, llengua inflamada, vòmits i hipersalivación. Quan es presenti algun d’aquests signes, és necessari rentar la zona afectada amb sèrum i acudir immediatament al veterinari.