La Comisión de Salud Pública estudia reducir la cuarentena por positivo en Covid-19
Un niño asomado en la ventana de una vivienda en Madrid durante la cuarentena. / FOTO: Óscar J.Barroso - Europa Press

El Ministeri de Sanitat ha eliminat la quarantena per als casos positius per Covid que siguen asimptomàtics o casos lleus. Aquesta nova norma entrarà en vigor dilluns que ve 28 de març i forma part de la nova ‘Estratègia de Vigilància i Control enfront del Covid-19’.

Amb aquesta norma també desapareixen les baixes, que fins ara eren de 7 dies. A partir d’aqueix dia serà el metge de família qui decidisca si serà necessari el repòs domiciliari o no. La quarantena només serà necessària, doncs, per als majors de 60 anys, immunodeprimits, embarassades i personal sanitari. En les residències de majors i hospitals també continuaran sent obligatòries. No obstant això, la quarantena podria durar només cinc dies i finalitzar després de 24 hores sense símptomes per Covid.

D’aquesta manera s’avança cap a un sistema en transició cap a una vigilància sentinella, com el de la grip. Això es deu a «els alts nivells d’immunitat aconseguits» i al fet que la fase més crítica de la pandèmia ja ha passat. Aquesta transició s’ha valorat al costat del Centre Europeu de Control de Malalties.

Les PCR deixaran de ser necessàries excepte en alguns casos

El Ministeri de Sanitat ha considerat, a més, que les proves de diagnòstic massives deixaran de ser necessàries. Igual que en els aïllaments, només es continuaran realitzant a persones amb factors de vulnerabilitat, com els majors de 60 anys, immunodeprimits i embarassades; població en risc com a sanitaris i sociosanitaris; i casos amb símptomes greus.

Per als pacients amb símptomes lleus la realització d’una PCR dependrà de la decisió dels metges. Aquesta mesura també entrarà en vigor a partir del pròxim dilluns, si els serveis sanitaris no estan saturats. És a dir, que menys del 5% dels llits d’hospitals estiguen ocupades i menys d’un 10% en el cas de les UCI. A més, asseguren que aquests canvis estaran subjectes al fet que la pandèmia seguisca en els nivells aconseguits fins ara.

Les màscares continuaran sent obligatòries per als positius

El fet de no haver de guardar quarantena no significarà que els pacients lleus i asimptomàtics no hagen de portar la màscara. La Comissió de Salut Pública recomana l’ús de la mateixa en tots els àmbits, a més d’evitar el contacte amb persones vulnerables.

Així mateix, continuarà sent obligatòria en interiors, encara que el president Pedro Sánchez va avançar a principis de març que podria suprimir-se «prompte».