El Consell dictará nuevas restricciones ante el disparo del coronavirus
Un grupo de jóvenes valencianos protegidos con mascarillas.

El debat sobre l’ús de les mascaretes està més obert que mai. Amb la mirada posada en la possible fi de la pandèmia, o almenys de la sisena ona, són molts els qui ja parlen sobre la possibilitat d’eliminar l’obligatorietat de l’ús dels mascaretes en espais interiors.

Les veus expertes apunten ja a l’eliminació d’aquest element sanitari en qüestió de setmanes. No obstant això, les autoritats encara semblen poc inclinades a fer aquest pas que marcaria la fi del coronavirus.

L’epidemiòleg Quique Bassat ha sigut un dels primers experts que ha marcat una data per a la fi de la mascareta en interiors. Segons ha opinat en una entrevista recent en Cadena Cope, Setmana Santa podria ser un moment factible per a la seua eliminació.

No obstant això, ha aclarit que tot “depèn de la velocitat que vaja descendint la corba”. També ha assenyalat que haurà de fer-se quan considerem que el risc de transmissió és “acceptable” perquè avança al fet que “quan les retirem d’interiors, hi haurà més transmissió”.

En la mateixa línia s’ha pronunciat un investigador de Fisabio Salut Pública entrevistat en TVE. Aquest ha apuntat al fet que la retirada de mascaretes en interiors podria començar a posar-se en marxa en dos o tres setmanes. Segons el seu criteri, començaria primer a les aules dels col·legis per a estendre’s posteriorment a tota la població.

PUIG NO ELIMINARÀ ENCARA LES MASCARATES D’INTERIORS

Hui el president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha pronunciat sobre aquest tema en la roda de premsa celebrada després de la Mesa Interdepartamental. Preguntat sobre la viabilitat de retirar les màscares d’ací a primavera, el líder del Consell ha sigut cautelós.

Jo seré sempre extraordinàriament prudent, el Consell ha estat sempre al costat de la prudència. En aqueix sentit he de dir que hui, tenint la meitat de casos que la setmana passada, tindrem quasi 6.000 nous contagis; continuen havent-hi més de 1.000 persones hospitalitzades i hi ha més de 100 persones en l’UCI. Òbviament són moltes menys que les que teníem però la pandèmia fins i tot està entre nosaltres“, ha explicat.

“Crec que cal fer passos ferms i hem de tenir un itinerari basat en la prudència i en la seguretat que no tornem arrere”. Malgrat la negativa d’una retirada imminent de les mascaretes, Puig ha assegurat que al final seran els experts els qui marquen la desescalada. A més, ha declarat que la decisió es prendrà quan les xifres ho permeten. “Tant de bo més prompte que tarde la màscara no siga obligatòria en quasi cap àmbit”, ha confessat.

En la mateixa línia s’ha pronunciat la secretària autonòmica de Sanitat, Isaura Navarro. Aquesta ha avançat que de moment no està prevista l’eliminació de les mascaretes de les aules. “La mascareta en interiors s’ha de mantenir perquè és una eina de seguretat al costat de la vacunació”.

“A tots ens agradaria que xiquets i xiquetes no hagueren de portar les mascaretes en els col·legis. No obstant això, és una mesura de seguretat i prevenció que ara no podem permetre’ns llevar-la“, ha resolt.