Policía

Amb l’arribada de les vacances estivals per a molts comença un dels períodes més temuts per les famílies: els robatoris en habitatges. En estes dates són molts els edificis de les ciutats que es queden sense vida a l’interior i que al no disposar de vigilància són un “blanc fàcil” per als lladres.

Comprovar els tancaments de portes i finestres, no baixar totes les persianes i no divulgar l’absència són alguns dels consells més escoltats arribat l’estiu però no els únics i és que la Policia Nacional explica a través de la seua pàgina web com tractar d’evitar els robatoris seguint 17 pautes.

 1. Comprova que portes i finestres estiguen ben tancades.
 2. No deixe objectes de valor ni diners, i si no hi ha més remei, mantinga-ho en lloc segur. Existeixen entitats de crèdit que es fan càrrec d’aquests objectes durant les seues vacances.
 3. Faça una relació detallada dels objectes de valor, joies, aparells audiovisuals, ordinadors, etc., amb els seus nombres de sèrie o inscripcions, per a dificultar la seua posterior venda i facilitar la seua identificació i devolució, en cas de ser recuperats.
 4. Instal·lar rellotge programable que encenga i apague la llum, la ràdio o televisió, en diferents horaris, simulant l’estada en domicili.
 5. No divulgue la seua absència.
 6. No deixe senyals visibles que el seu habitatge està desocupat. No baixe totalment les persianes.
 7. En la mesura del possible, instal·le una bona porta de seguretat, un forrellat, un espiell d’angle obert i una alarma.
 8. Assegure les finestres dels soterranis amb reixes.
 9. Il·lumine l’entrada, el porxo i els patis davanters o darreres.
 10. Si veu gent estranya en el portal o merodeando en el seu carrer avise a la Policia.
 11. Si veu la porta del seu domicili oberta o una finestra trencada, no entre, cride immediatament a la Policia des del telèfon mòbil, des de la casa d’un veí o des d’un telèfon públic. No toque res de l’interior per a evitar destruir proves.
 12. Si perd, li sostrauen les claus o acaba de mudar-se a una casa o pis, canvie els barrets forts de les portes.
 13. No desconnectar el timbre de la porta, el corrent elèctric, etc., quan abandone el domicili.
 14. Convé dir a un amic de confiança que arreplegue el correu de la bústia, deixe-li la seua adreça i telèfon de contacte mentres estiga fora, i també un altre joc de claus, açò resulta sempre més segur que utilitzar amagatalls improvisats. Per descomptat, no se li ocórrega deixar les claus en la bústia de la correspondència, tests o davall felpudos. És el primer lloc que miren els lladres.
 15. Siga prudent. No comente amb desconeguts la seua marxa ni presumisca per ací del magnífic viatge que té previst realitzar, i per descomptat, no deixe notes que indiquen quan va a tornar.
 16. No deixe un missatge telefònic tipus “Està cridant a casa dels Pérez, estem de vacances, quan tornem et cridem…”, millor que deixe un missatge tipus “En aquest moment no podem contestar-li, per favor deixe el seu missatge i li cridarem…”.
 17. Mantenir-se alerta davant qualsevol so sospitós i activitats poc comunes d’automòbils o persones estranyes que es troben al voltant de la seua casa o veïnat. Si observa alguna cosa inusual cride immediatament a la Policia.