plaza

Més de 1.800 persones i 33 entitats de la ciutat  han expressat els seus desitjos i propostes de cara a la conversió en zona de vianants definitiva de la Plaça de l’Ajuntament de València. Ho han fet a través del procés participatiu “Pensem la plaça” llançat pel propi consistori valencià.

Les conclusions extretes seran el punt de partida per als equips professionals que opten a la licitació per a dissenyar aquesta històrica transformació en el cor de la ciutat.

La vicealcaldessa de la ciutat, Sandra Gómez, s’ha referit a les grans  conclusions del procés de participació. «La primera conclusió és que la conversió en zona de vianants de la plaça ha rebut un suport unànime per part de les persones que han participat: volen que siga per als vianants i que es guanye la major quantitat d’espai públic possible per a la ciutadania», ha indicat.

Menys bicis i terrasses en la plaça

Un dels criteris principals que han valorat els ciutadans és el referent a l’espai per als vianants. En aquest sentit han demandat que es restringisca la circulació de bicicletes i patinets per la zona per als vianants, o que almenys així es faça en horaris concrets. Han proposat que, per a això, es dirigisca a aquests vehicles cap als carrers 30 o els carrils paral·lels als viaris.

Respecte a la ocupació de la via amb terrasses, han indicat que no desitgen que s’amplie el numere d’aquests establiments. Consideren que envaeixen l’el espai per als vianants. Així han proposat reduir l’impacte negatiu de les franquícies i recuperar el comerç local.

Una plaça més acollidora

Els ciutadans reclamen que es mantinga la font circular de la plaça i els llocs de flors però “reubicats i renovats”.

Una de les demandes ciutadanes principals passa per la creació d’espais acollidors. Que compten amb múltiples zones per a asseure’s, xarrar i trobar-se;  augmentar el verd en la plaça amb arbustos, i la instal·lació de zones d’ombra per a l’estiu.

Així mateix demanen que s’instal·le un mobiliari accessible per a totes les persones mitjançant bancs no gaire baixos, amb suport i suports laterals, i sòl adaptat amb botonat per a cecs i que no siga relliscós els dies de pluges.

Procés de conversió en zona de vianants

La convocatòria de les obres per a la conversió en zona de vianants definitiva de la plaça de l’Ajuntament de València aquesta ara mateix pendent d’eixir a licitació. El que si s’ha iniciat ja és l’anomenada conversió en zona de vianants blana que consisteix, entre altres mesures en la instal·lació d’una nova parada de la línia C-1 de l’EMT, l’única que travessarà la plaça de l’Ajuntament a partir del pròxim 23 de març.

Una vegada es complisca el primer tràmit s’obrirà un termini de sis mesos perquè es presenten proposades. Serà un jurat format per persones de prestigi de l’arquitectura, la universitat i l’Ajuntament els que s’encarreguen de triar cinc projectes com a finalistes i posteriorment, el guanyador entre ells.

Tot el procés de participació i el concurs compta amb un pressupost de 450.000 euros –50.000 del procés de participació, 290.000 de retribució per al guanyador, 8.000 per a cadascun dels preseleccionats i l’IVA–.