Santa
Imagen de unos pepitos valencianos/ Foto:

S’acosten els dies grans en la Setmana Santa Marinera de València. Encara que enguany es viuran d’una manera molt especial, la gastronomia típica no faltarà a les cases dels Poblats Marítims.

Titaina, mandonguilles de bacallà, els famosos pepitos…són alguns dels plats estrela durant aquesta festa de caràcter mariner.

La titaina

És un dels plats estrela que es pot trobar durant aquests dies. Un manjar compost de tomaques madures, pimentó roig i verd, tonyina de sorra, alls, oli d’oliva, un polsim de sal, una altra de sucre i un grapat de pinyons, que pot trobar-se sola o com a farciment d’empanades, tostas o pepits.

Els pepitos

Amb la titatina s’elaboren els anomenats «pepitos» que són uns panets o puces en els quals prèviament li’ls talla la punta, es buiden i s’emplenen de titaina. Per a impedir que el farciment s’isca, se subjecten amb escuradents o es tapen amb la punta tallada, li’ls banya en llet, i finalment, es passen per ou batut per a ser finalment fregits.

Les mandonguilles de bacallà

Les “mandonguilles de bacallà”, són unes mandonguilles compostes de creïlles, bacallà , ous i pinyons, que es poden acompanyar de «titaina» o de «all i oli», i que també formen part dels plats estrela de setmana santa.

La fabada de vigília

Aquest tradicional guisat, està compost per creïlles, ametla, all picat, espinacs, i ous bullits; que a vegades inclou bacallà.

És un plat molt comú entre els confrares, i es consumeix especialment el divendres sant.