Un plano de los barrios
Mapa de los casos activos de coronavirus según los departamentos sanitarios de Valencia. / Fuente:

Encara que tota Espanya viu sumida en l’Estat d’Alarma sense excepció, això podria canviar pròximament. El confinament acabaria teòricament en poc més d’una setmana, el 26 d’abril. No obstant això, poc se sap de la data real i de com serà la fi de l’aïllament.

L’avanç del coronavirus no està sent igual en totes les autonomies i molt menys si parlem de ciutats. N’hi ha prou amb mirar el cas de la Comunitat Valenciana on la diferència entre València i Castelló és considerable. Mentre en la capital del Túria avui s’han detectat 142 positius, a la província veïna no s’ha arribat ni a la trentena. Per això, cara a la fi del confinament són molts els que aposten per una desescalada per zones en les quals prevalguen aquelles “netes” de coronavirus.

La Associació Espanyola de Geografia ha apostat per l’ús de plataformes geogràfiques que delimiten els barris i carrers on el Covid-19 deixa d’estar actiu. Per a això, han creat una eina que permetria a les autoritats procedir a una fi de l’aïllament de manera ordenada.

UNA PLATAFORMA PER A SABER PER ON PASSEJAR AMB SEGURETAT

Segons arreplega l’Agència EFE, aquest mapa està realitzat tenint en compte el nombre d’afectats per edifici i la data de diagnòstic. D’aquesta manera, el sistema marca quins veïns poden eixir a passejar sense risc de contraure el virus. De la mateixa manera, es coneix quins negocis poden obrir al públic de manera segura per als clients.

La plataforma també ofereix informació sobre els focus actius de la pandèmia. Ací hi ha espai per als asintomáticos, delimitant les zones per les quals transiten els possibles positius que han estat en contacte amb contagiats.

Els geògrafs asseguren que aquest desconfinamiento seria menys perjudicial per a l’economia. A més, assenyalen que té beneficis saludables per als ciutadans. “Per què esperar que en tota Espanya es complisquen unes mateixes condicions per a alçar el confinament?”, pregunten.

Ara hi haurà què esperar  a les indicacions del Govern central per a conèixer tots els detalls que marcaran les pròximes setmanes i saber si aquests mapes seran claus per a la fi de l’aïllament.