El plan del Gobierno para Navidad se hace público y avanza las nuevas restricciones
Los Reyes Magos a su llegada al Puerto de Valencia, / Top Valencia

El Nadal estan molt a la vora i són molts els interrogants existents respecte a com es desenvoluparan les festes d’enguany. El Govern de Pedro Sánchez ja ha elaborat l’esborrany amb les noves restriccions encara que encara no s’ha anunciat oficialment.

El diari El Mundo ha publicat en primícia el document denominat “Propostes de mesures de salut pública enfront de la Covid-19 per a la celebració de les festes nadalenques“. Aquest esborrany ha sigut elaborat per el Ministeri de Sanitat i es portarà al Consell Interterritorial per a negociar-se amb les autonomies.

En ell es dóna resposta a gran part dels dubtes que regnaven fins ara com el nombre de persones que podran reunir-se; quin serà el toc de queda; si es permetrà viatjar o la mobilitat estarà limitada; o si les diferents ciutats podran celebrar les tradicionals cavalcades dels Reis Mags.

COM SERAN LES REUNIONS?

El Nadal d’enguany estan lluny de ser multitudinàries. El document de Sanitat arreplega que “es recomana limitar la participació als membres que pertanguen al mateix grup de convivència. En el cas que hi haja algun membre extern no convivent habitual, les reunions seran de fins a un màxim de sis persones“.

“Es recomana evitar o minimitzar les reunions en l’àmbit social (celebracions del treball, antics alumnes, clubs esportius, etcètera). En el cas de celebrar-se, seran d’un màxim de sis persones i preferiblement en l’exterior (a l’aire lliure o en terrasses amb màxim dues parets)”, cita el document.

QUIN SERÀ L’HORARI DEL TOC DE QUEDA?

L’esborrany mantindrà el confinament nocturn. L’horari dependrà de cada comunitat autònoma pel que en la Comunitat Valenciana seria de 24:00 a 06.00 hores. No obstant això, el Govern ha establit que tant en Nit de Nadal com en Nit de Cap d’any l’horari s’amplie. Per això, tant el dia 24 com el 31 de desembre la mobilitat es limitaria de 01.00 a 06.00 hores.

HI HAURÀ MISSA DEL GALL?

La tradicional Missa del Gall sí que podrà celebrar-se la nit del 24 de desembre però haurà d’acabar abans del toc de queda (01.00). També haurà de complir amb l’aforament que vaja a establir cada autonomia per als actes religiosos.

ES PODRÀ VIATJAR PER ESPANYA?

El pla de restriccions assenyala que sí que es permetran els viatges entre les diferents autonomies. No obstant això, demana que s’eviten “aquells que no siguen estrictament necessaris”. En el cas que es decidisca viatjar “ha de fer-se de forma segura: complint les recomanacions indicades en cada mitjà de transport, usant màscara, rentada freqüent de mans i mantenint la distància física”.

I QUÈ SUCCEIRÀ AMB ELS VIATGES INTERNACIONALS?

Tornar a Espanya per Nadal sí que serà possible. Els viatgers procedents de països en risc (consulta ací la llistahauran de venir amb una PCR negativa. Aquesta haurà de fer-se en les 72 hores prèvies al viatge. En cas de ser un resident a Espanya el que haja de viatjar a l’estranger també serà factible encara que dependrà de les normes del país de destinació.

HI HAURÀ CAVALCADA DE REYES?

L’esborrany incideix en què han d’evitar-se esdeveniments que suposen “situacions d’elevat risc de transmissió”. El Ministeri de Sanitat considera que és preferible no celebrar cavalcades aquest Nadal encara que dependrà de cada administració. La proposta és realitzar cavalcades o esdeveniments estàtics on puga controlar-se l’aforament o retransmetre per televisió.

ES PODRAN VISITAR PESEBRES I MERCATS AMBULANTS DE NADAL?

Sí, sempre que es respecten els aforaments. En aquest Nadal els aforaments per a accedir a pesebres o concerts de Nadal seran del 50%. També s’haurà de garantir la distància de seguretat per a evitar aglomeracions.

Respecte als mercats ambulants nadalencs, sí que es podran realitzar. La seua instal·lació haurà de ser sempre a l’aire lliure i establir aforaments per a assegurar les distàncies.

HI HAURÀ SANT SILVESTRE?

Cada localitat haurà de decidir aquest aspecte complint amb el que establisca l’autonomia. Des del Govern es detalla que sí que podria córrer-se la popular Sant Silvestre. No obstant això, haurà de fer-se fora del toc de queda; garantir la limitació de corredors; i establir un protocol que evite incomplir les distàncies de seguretat. A més, es recomana que el públic no assistisca a veure aquestes carreres i es retransmeten per televisió.

QUINES SERAN LES MESURES PER A l’HOSTALERIA?

Sanitat permetrà que els bars, restaurants i cafeteries puguen continuar donant serveis de menjar però amb taules de màxim 6 persones. S’haurà de garantir la distància de seguretat de 1,5 metres i l’aforament dependrà de les autonomies.

A més, el pla de Nadal vol reforçar el missatge de la importància d’usar la màscara quan no s’està consumint. De la mateixa manera, recomanen que s’eviten els plats compartits i s’aposte per menús individuals.