L’Ajuntament compta amb un pla estratègic d’ocupació, emprenedoria i formació per a convertir València (abans de l’any 2020) “en una ciutat d’oportunitats per a tots i totes”, segons ha assegurat la regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, que ha destacat que amb este nou pla l’Ajuntament assumix que les polítiques d’ocupació “són una obligació i no una competència residual de l’Administració local”.

Així ho ha explicat Sandra Gómez en presentar el Pla Estratègic d’Ocupació 2017-2020, “un document consensuat, elaborat a través del diàleg amb els agents econòmics i socials de la ciutat”, que recull un total de 9 objectius que es desenvolupen amb 22 estratègies i més de 250 programes i accions per a impulsar el mercat laboral de la ciutat.

La regidora Sandra Gómez ha recordat que, tot i que hui es presenta este pla, moltes d’estes accions ja estan en marxa. De fet, València Activa, instrument que coordina les polítiques d’ocupació i desenvolupament econòmic local a la ciutat, funciona des de final de 2016 “com un referent en matèria d’ocupació, amb dades com, per exemple, que un de cada tres usuaris s’ha incorporat al mercat laboral”.

Així mateix, a l’empara d’esta estructura, l’Ajuntament ha creat l’Observatori Socioeconòmic d’Ocupació i Formació per a analitzar les necessitats del mercat laboral, i per a valorar i dur a terme un seguiment de l’impacte de les polítiques desenvolupades per a millorar-lo.

Pel que fa a les accions concretes, la regidora n’ha mencionat algunes, com les fetes, com a agència de col·locació unificada, per a mitjançar entre les empreses i les persones aturades; o les d’orientació, que es realitzen a les oficines de Barris per l’Ocupació. En este sentit, la regidora ha destacat l’obertura recent d’este tipus de centres per a acostar les polítiques actives d’ocupació als barris de Benicalap, la Ciutat Fallera, Orriols i el Cabanyal, entre altres.

Quan ha parlat de les accions, Sandra Gómez també ha donat compte d’aquelles realitzades per a formar i reciclar les persones aturades, i dels plans d’ocupació elaborats per a impulsar la contractació de col·lectius específics amb problemes d’inserció laboral, com ara els joves de menys de trenta anys, els aturats de llarga duració o els majors de cinquanta anys, que, en este últim cas, contractarà directament l’Ajuntament.

Per acabar, Sandra Gómez ha destacat que el pla estratègic que preveu totes estes accions i moltes altres més ha sigut elaborat per l’Institut de Desenvolupament Local de la Universitat de València (IDL), amb la col·laboració de la Regidoria d’Ocupació, els agents econòmics i socials més representatius i els agents locals d’ocupació i els diferents grups polítics de l’Ajuntament.

En nom de tots ells, han celebrat l’acord que ha dut a terme este pla Arturo Cerveró, de la Confederació Empresarial Valenciana; Ismael Montero, d’Unió Sindical Obrera (USO); Pilar Mora, de la Unió General de Treballadors (UGT); Arturo León, de Comissions Obreres (CCOO), i Joan Noguera, d’IDL.

Com a colofó, ha reiterat que “per a l’actual equip de govern municipal l’ocupació no és una competència administrativa, és una obligació política que l’Ajuntament assumix”, i ha assegurat que “d’esta manera s’estan fent les coses bé, ja que hem aconseguit reduir en 10.000 el nombre d’aturats”. A més, ha precisat que durant este mandat ja son 18.500 persones les que s’han incorporat al mercat laboral i cotitzen a la Seguretat Social.