Pirotecnicos

Un 1 de març atípic, sense pólvora, ni cercaviles. Aquest és el dia triat pels pirotècnics per a manifestar els seus problemes. Per a això, acudiran a la porta de la Generalitat i a l’Ajuntament en el primer dia de ‘no mascletà’. És a dir, la primera jornada de març sense tret del calendari pirotècnic.

Volen deixar clar que si no es comencen a autoritzar espectacles amb mesures de seguretat, l’ofici desapareixerà. Isabel Benavent, de pirotècnia Aitana, opina que «ens sentim abandonats. A València se’ns coneix en el món per les taronges, la paella, la ceràmica i la pirotècnia. Hem portat el nom de la ‘terreta’ per tot el món i el que està en joc és l’ofici de pirotècnic». Al que afig que «en la Generalitat ni ens han rebut ni contesten».

Per part seua, la Presidenta de l’Associació de Fabricants de Pirotècnia de la Comunitat Valenciana (Piroval), María José Lora Caballer, assegura que «no es tracta que no hi ha festes i es va acabar. Es podrien organitzar espectacles de forma segura, però no llancen missatges que la pirotècnia és segura. No ens deixen disparar res i, per contra, no hem rebut cap ajuda directa. Així no es pot subsistir».

Com detalla Lora, en la Comunitat Valenciana són 27 empreses, 25 d’elles fabricadores i dues almacenistes. «Volem que s’assabenten que l’ofici està en perill d’extinció. Hem perdut el 90% de la facturació, la qual cosa equival a uns 90 milions d’euros». Al que afig: «igual que es poden fer misses amb certs aforaments o hem vist concerts amb gent asseguda i separada, es poden fer espectacles pirotècnics amb aforaments, com es va fer a Aràbia Saudita en Nit de cap d’any, que van posar espais quadrats de separació i control d’aforaments. Una altra alternativa és llançar des de diversos punts o que la gent veja castells des del balcó. Però cap organisme ens ajuda a cercar alternatives viables».

Ciutadans continuarà insistint

D’altra banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, va afirmar ahir, al costat de la regidora Amparo Picó, que «Ciutadans continuarà insistint en l’àmbit municipal perquè els sectors artesanals de les Falles reben ajudes directes». Al que van afegir que «ho tornarem a demanar en el pròxim ple de l’Ajuntament de València. Cal lluitar perquè les comissions continuen obertes i per la continuïtat dels sectors econòmics vinculats a la festa, perquè d’això també depèn la continuïtat del reconeixement que ens va concedir la Unesco fa cinc anys».