10 de cada 1.000 valencianos presentan síntomas contra la vacuna anticovid

La Comunitat Valenciana no ha identificat cap reacció adversa a les vacunes contra la COVID desconeguda o que puga ser motiu de preocupació, segons ha comunicat la Conselleria de Sanitat.

El sistema de farmacovigilància valencià monitora de forma permanent el procés de vacunació. De moment, no ha identificat reaccions adverses diferents a les indicades pels laboratoris en els prospectes.

En termes generals, la taxa d’esdeveniments adversos notificats per a les tres vacunes que s’estan inoculant en la Comunitat Valenciana se situa en 10 incidents per cada 1.000 dosi.

Fins hui, sense diferenciar entre les tres vacunes que s’estan administrant, s’han notificat en la Comunitat Valenciana 8 esdeveniments adversos per cada 1.000 primeres dosis administrades (12 notificacions adverses per cada 1.000 segones dosis).

Protocol a seguir en el moment de la vacunació

Les bovines que s’estan utilitzant en la Comunitat Valenciana són les de Pfizer-Biontech, Moderna i Astrazeneca. Les tres són igualment vàlides per a protegir contra la infecció.

A més, el procés de vacunació no conclou amb la burxada. La persona recentment vacunada sempre roman en observació almenys 15 minuts. El temps és variable perquè abans de l’administració de la vacuna, el personal s’entrevista amb el pacient. Aquest li pregunta sobre patologies prèvies; reaccions al·lèrgiques conegudes; i contactes o contagis COVID. En funció de les respostes, es determina si el candidat és apte per a rebre la vacuna i quin risc existeix que puga desenvolupar reaccions adverses. A més perill, més temps d’observació post-vacunació.

Abans de rebre la vacuna, també es comunica al candidat que totes les vacunes protegeixen de la infecció. No obstant això, les vacunes no poden causar el coronavirus perquè manquen de capacitat infectiva. Se’ls explica que la vacunació reduirà la probabilitat d’emmalaltir greument i de morir. Malgrat la protecció, el vacunat haurà de continuar amb les mesures preventives per a reduir la transmissió.

Quins són els possibles efectes adversos de les bovines

L’equip mèdic també informa de possibles inconvenients. La vacuna, com tots els medicaments, pot produir efectes adversos. Aquests solen ser més freqüents després de la segona dosi. No sempre apareixen i quan es donen, la majoria són lleus i de duració breu.

Els més habituals són dolor en el lloc de la injecció, sensació de cansament, mal de cap, febre, marejos, nàusees, diarrea, esgarrifances o dolor articular. Excepcionalment s’han registrat casos d’anafilaxia (reacció al·lèrgica greu) en persones amb antecedents i totes es van recuperar amb l’administració d’adrenalina.