Yellow Kid, Superman, Batman, el Capitán Trueno, Roberto Alcázar, Flash Gordon, Little Nemo, el Guerro del Antifaz… Els grans personatges de la història de la novel·la gràfica tenen cabuda en L’esclat dels clàssics L’inici del còmic a la Penínsulados mostresdel Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), les quals es podran visitar fins el proper mes de juny. Ambdues exposicions han estat presentades al Centre Museístic de la Beneficència en presència del diputat de Cultura, Xavier Rius; el director del museu, Rafael Company; i el comissari de les mostres, Enrique Trilles.

«Aquestes dues exposicions refermen la vinculació i el compromís del MuVIM amb el còmic i la novel·la gràfica», ha apuntat Xavier Rius per a referir-se a dos projectes que pretenen recuperar els orígens del conegut com novè art, així com les seues primeres manifestacions a la península. «Hi ha, per tant –ha afegit el diputat– una continuïtat del relat, una coherència en la línia museogràfica del MuVIM».

MuvimA aquest respecte, Rafael Company ha incidit en que al MuVIM «som una llar natural per al còmic», però en aquest cas les mostres s’han articulat «al voltant del col·leccionisme privat». S’afronta «una doble dimensió, la nord-americana i l’espanyola», en una mena de ‘revival’ del còmic on «la novel·la gràfica ha anat guanyant una presència enorme en la iconografia i la representació social».

Les dos exposicions es nodreixen de peces úniques de col·leccionista molt difícils d’aconseguir, perquè –com ha explicat Enrique Trilles,  comissari de la mostra– «es tractava d’un art industrial i serialitzat en què la majoria dels fotolits es destruïen». Les dues exposicions exhibeixen exemplars únics i, a més, excel·lentment conservats. «D’alguns d’ells sols se’n conserven una desena d’exemplars arreu del món», ha assegurat Trilles. Hi ha primeres tirades de Yelow Kid, el personatge amb el qual va començar el còmic modern, segons els especialistes. Però també de Little Nemo o de Flash Gordon. «Les mostres no deixen fora a cap dels grans creadors ni personatges que han fet gran el còmic», ha asseverat Trilles.