La resolució de la Sala de l’Audiència de València és clara: el regidor de Festes, Pere Fuset, haurà d’asseure’s en la banqueta d’acusats per la mort d’un treballador durant el muntatge de les graderies dels concerts de Vivers de 2017.

L’Audiència de València ha resolt els recursos que es van presentar contra l’ordre de processament a Fuset i ha desestimat les al·legacions encara que la Fiscalia no acusarà el regidor de Compromís per no considerar-li responsable dels fets.

De la mateixa manera, els magistrats també han rebutjat el recurs de l’Ajuntament de València amb el que es tractava d’evitar les responsabilitats econòmiques per la defunció.

Va ser el mes d’octubre passat quan el jutjat d’Instrucció 18 de València va obrir un procediment al regidor de Cultura Festiva per un presumpte delicte d’homicidi per imprudència greu i un altre contra la seguretat dels treballadors. A més, el jutjat va assenyalar a l’Ajuntament de València com a responsable subsidiari encara que la resolució no era ferma i contra ella cabia recurs.

L’AUTÓ VA DICTAR INDICIS “DE PARTICIPACIÓ CRIMINAL”

L’acte emès el 25 d’octubre va assenyalar veure indicis «racionals de participació criminal» per exigir «amb una mínima antelació» la construcció de les graderies de la Fira de Juliol de 2017 on va morir una persona.

Pel que sembla, Fuset va redactar una carta a l’entitat organitzadora, Ràdio Popular, amb l’objectiu que acceptaren a una altra empresa en el muntatge malgrat no haver participat en concurs públic per a això.

A això se li suma l’acusació del jutge a l’Ajuntament. Este va assenyalar que si el consistori haguera complit amb la normativa laboral de prevenció de riscos s’haguera constatat «que l’empresa encarregada d’esta construcció mancava dels estudis de seguretat i salut exigits i per tant, no s’haguera procedit a afrontar este muntatge de les graderies ni s’haguera produït esta defunció».

Cal recordar que les mesures de seguretat adoptades van consistir en la col·locació un arnès en el mateix pis on s’estava realitzant el muntatge que va ser «insuficient» i «inútil» ja que «el centre de gravetat de l’arnès i del punt de subjecció era inferior a la posició del treballador».

AIXÍ VA SER EL TRÀGIC SUCCÉS

El treballador mort, Vasile Sucala, tenia 47 anys, amb 2 filles i estava realitzant el muntatge d’unes graderies per a suportar a 950 persones. Va morir a l’Hospital La Fe després de no recuperar-se d’una caiguda d’uns 3 metres d’altura. L’accident va tenir lloc el 4 de juliol de 2017 però la notícia va saltar als mitjans una setmana després, quan va morir el treballador.

L’acte parla de la responsabilitat de Fuset, indica que “existeixen indicis racionals de participació criminal de Pere Fuset en la causación de la defunció imprudent per no haver exigit a l’empresa l’estudi de seguretat i salut del muntatge de l’obra”. Davant estes acusacions, el regidor Pere Fuset, va al·legar que ell no va participar en l’expedient d’autorització de les graderies i que va actuar seguint el criteri dels tècnics.