La província de València viu la pitjor tempesta de pedra dels últims 30 anys

La meitat oest d'Utiel-Requena és la zona més afectada amb camps sencers destrossats i unes pèrdues de 30 milions d'euros

La provincia de Valencia vive la peor tormenta de pedrisco de los últimos 30 años
Imagen de Caudete de las Fuentes momentos antes de la tormenta. / FOTO: Santi Catalá.

Pluja, vent i molta pedra. Així és la tempesta que va descarregar el dimarts a la vesprada a l’interior de la província de València. Un fenomen meteorològic que des de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) han qualificat com la “més devastadora” dels últims 30 anys a la comarca Utiel-Requena.

Tant és així que aquest històric temporal ha colpejat a unes 30.000 hectàrees de cultiu. De totes elles, quasi 15.000 registren danys superiors al 70% de la producció. Per tant, les pèrdues econòmiques que s’estimen són milionàries i aconseguirien els 30 milions d’euros.

La tempesta es va introduir en la Comunitat Valenciana pel Racó d’Ademús. Va acabar arribant al mar a través de la Ribera i La Safor, comarques on l’acumulació de precipitacions va oscil·lar entre 15 i 50 litres per metre quadrat acompanyades de tempesta elèctrica.

La franja que s’ha portat la pitjor part és la meitat oest de la comarca d’Utiel-Requena. Ací es troben els termes municipals de Camporrobles, Fuenterrobles, Villargordo del Cabriel i Venta del Moro (el llogaret de Jaraguas de manera destacada).

CAMPOS ENTEROS DE VINYA, AMETLER I OLIVAR DESTROSSATS

El cultiu més castigat és la vinya, no solament per la destrucció de collites de cara a la pròxima verema, també per les lesions. Aquestes dificultaran les labors de poda i repercutiran molt negativament en la producció dels pròxims anys.

A més, l’arrossegament de terres ocasionat per les precipitacions torrencials ha tombat estructures d’espatleres que sostenen les vinyes. Això obligarà els agricultors a realitzar inversions per a replantar les seues explotacions.

Altres cultius severament afectats són l’ametler i l’olivar. A més, hi ha especials danys en aquells plançons joves que han sigut literalment arrancats del sòl. També en els cereals pendents de segar. Quant a les infraestructures agràries, s’aprecien greus desperfectes en camins rurals, murs, marges de camps, instal·lacions de reg, etc. A més, AVA-ASAJA no descarta que vagen apareixent més danys agraris conforme transcórreguen els dies.

ELS AGRICULTORS SOL·LICITEN AJUDES MATERIALS I ECONÒMIQUES

AVA-ASAJA sol·licita a la Conselleria d’Agricultura que facilite en la major brevetat possible tractaments fungicides. Aquests tractaments permeten cicatritzar les ferides en la fusta i evitar així la introducció de fongs a l’interior dels cultius. No obstant això, adverteixen que en moltes zones baixes, a causa de les inundacions, no serà possible entrar amb maquinària per a realitzar aquests tractaments amb rapidesa i eficàcia.

Així mateix, l’organització agrària reclama a les diferents administracions una sèrie d’ajudes directes i mesures fiscals. Totes elles permetran als agricultors compensar part de les pèrdues patides. Cal recordar que en el cultiu de la vinya el nivell de contractació del segur no aconsegueix el 50% de la producció. Per això, AVA-ASAJA insisteix a l’Administració que faça una aposta clara i decidida per les assegurances agràries.