El patrimoni artístic i pictòric municipal de Meliana està d’enhorabona amb la nova mostra de la col·lecció museogràfica que s’ha estrenat al Centre Cultural Rausell. La exhibició que ha sigut presentada a la localitat de l’Horta Nord es compon principalment d’obres pictòriques i escultòriques i compta amb el reconeixement de Col·lecció Permanent que atorga la Conselleria de Cultura. La nova mostra ha sigut inaugurada en un acte al que ha assistit la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, l’alcalde de Meliana, Josep Riera, el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i el president de l’Institut Municipal de Cultura, Pere Cano.

La vicepresidenta Amigó ha expressat durant la inauguració de l’exhibició la seua satisfacció “per veure com la cultura dels nostres pobles i de les i els nostres artistes va obtenint a poc a poc el lloc que mereixen amb exposicions i espais com aquest de Meliana. És molt important veure com també el treball de tanta gent es reconeix amb la designació de Col·lecció Permanent de la Conselleria”.

El passat 13 de febrer, la conselleria d’Educació va atorgar a la col·lecció artística de Meliana el reconeixement com a Col·lecció Museogràfica Permanent de la Comunitat Valenciana. Aquesta declaració, com ha explicat l’alcalde del municipi, Josep Riera, “posa en valor tot el patrimoni museogràfic de Meliana, i amb aquesta mostra que hem inaugurat, el que volem és exposar les obres i també celebrar aquest important reconeixement que ens dóna el govern”.

Meliana, segons ha assenyalat l’alcalde, “és un dels pocs municipis que ha mantingut els biennals d’escultura i pintura, i per tant hem anat assolint un patrimoni artístic important amb un valor reconegut. Amb aquesta declaració com a col·lecció permanent, es reconeixen trenta anys de treball de molta gent, tant dels artistes com dels treballadors de l’ajuntament i d’altres persones que han col·laborat amb aquest projecte”.

Una mostra de pintura i escultura

El Centre Cultural Rausell, on s’exposa aquesta nova mostra artística de Meliana, també compta amb una exhibició permanent de part del patrimoni del fons municipal d’art, el qual es composa principalment per obres contemporànies de pintura i escultura d’artistes valencians dels últims trenta anys amb una trajectòria consolidada.

Es tracta d’un total de 202 obres, de les quals 82 són pintures, 53 escultures, 49 fotografies i 18 gravats o obra gràfica. Obres corresponents a 129 artistes, 32 de Meliana i 97 d’altres procedències, majoritàriament valencians. Noms com ara Pepe Biot, Manolo Fuster, Paco Corell, José Antonio Orts, Vicent Bayarri de la Paz, Lluïsa Beltran, Enric Ruiz, Ximo Amigó, Aurora Valero, Ximo Michavila, Teresa Cháfer, Natuka Honrrubia, Carmen Calvo, Jordi Ciscar…

El període cronològic de formació de la col·lecció abasta des del 1989 fins al 2017. Al llarg d’aquests vint i huit anys d’activitat artística a nivell municipal s’han editat 32 catàlegs derivats de les exposicions pròpies de la dinàmica de la sala.

La col·lecció del Centre Cultural Rausell, que inclou la sala Mosmel d’exposició permanent d’artistes locals, es troba dividida en tres grups temàtics: Figura i paisatge local; darreres tendències de final del segle XX i principis del XXI; artistes de final del segle XIX i principi del XX.