Sant Onofre i Quart de Poblet han ixit al carrer. Ho han fet, enguany, d’una forma especial, després que La Passejà en honor al sant haja sigut decclarada Festa d’interés Turístic Provincial de la Comunitat.

Expliquen els majors que en finalitzar la primavera de 1723 la situació dels agricultors, que eren la majoria dels habitants del poble, era desesperada. Hi havia una gran sequera i els mesos de pluja havien passat sense deixar quasi aigua.

Per aquesta raó, quan en la nit del 9 de juny es van arremolinar els núvols de tempestat, en moltes cases van començar a donar gràcies a Sant Onofre per haver escoltat les peticions.

Des de llavors, una processó nocturna porta la imatge des de l’ermita fins a l’església acompanyada per l’espetec de milers de coets i d’alegres marxes musicals. Entre música i pirotècnia, el sant recorre els carrers del poble.

I és que, una de les singularitats i que s converteix en tot un espectacle són les rodes de foc, que es realitzen en determinats punts del recorregut i amb la fila de coheters de l’Associació Amics de La Passejà, que encenen lluminàries i coets d’eixides, subjectats amb unes tenalles de fusta, així com la música, tant del grup de tabal i dolçaina que obri la processó com la banda que la tanca.

Una festa, que ha comptat aquest any amb una agenda repleta d’actes revis, en la qual han participat majors i menuts, mostrant el sentiment d’un poble poble, el fervor i la recompensa al treball per aconsguir el reconeixement i preservació d’una festa única i. ara més que mai, ben marcada al calendari festiu.

Després d’una gran jornada, que va captar l’atempta mirada de molts curiosos de localitats veïnes i d’altres punts de la geografia valenciana, Sant Onofre ja es troba el sant al seu lloc d’origen, on residirà fins al setembre, moment de les festes patronals.