Pedro Sánchez y la Familia Real durante la Solemne Sesión de Apertura de la XIV Legislatura en el Congreso de los Diputados.

Hui ha tingut lloc la inauguració de la XIV Legislatura en el Congrés dels Diputats, la primera amb un Govern de coalició en la història de la democràcia espanyola que estarà liderada pel socialista Pedro Sánchez.

El Rei Felip VI ha sigut el responsable d’encapçalar esta obertura cridant els parlamentaris a treballar per l’interès de tots els ciutadans: “Espanya no pot ser d’uns contra uns altres, Espanya ha de ser de tots i per a tots”. “Així ho ha volgut la societat espanyola des de fa més de 40 anys. Així ho continua volent i, sobretot, així ho mereix”, ha declarat.

No obstant això, la unitat no ha estat present en el Congrés. Els partits independentistes i socis del nou Executiu de Sánchez (ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i BNG) han sigut els grans absents de la jornada en renunciar a participar en l’acte per la presència de Felip VI, una figura que asseguren que no els representa.

Imagen
L’hemicicle del Congrés dels Diputats durant l’obertura de la XIV Legislatura.

Aquests han llegit un manifest titulat “No tenim rei. Democràcia, llibertat i repúbliques” en el que han rebutjat a Felipe VI com a cap de l’Estat en qualificar la monarquia de “institució anacrònica hereva del franquisme” i criticar la seua negació de “els drets” dels catalans, bascos i gallecs.

Segons este text, la monarquia espanyola “és un estament que no respon als valors republicans de llibertat, igualtat i democràcia”. A més, apunten que “una democràcia real només serà possible des de la ruptura amb l’herència, les bases i valors que representa el rei i la seua figura”.

En el cas d’Unides Podemos, els seus diputats no han participat en el manifest i han assistit al Congrés. No obstant això, la majoria ha optat per no aplaudir al monarca, acompanyat de la Reina Letizia i les seues dues filles, durant l’entrada en la Cambra. Les excepcions han sigut els ministres del partit: Pablo Iglesias, Irene Montero, Alberto Garzón i Yolanda Díaz, els qui sí s’han sumat als aplaudiments per a l’obertura del Ple del Congrés.

Adriana Lastra després de la Junta de Portaveus en el Congrés dels Diputats el 28 de gener. Eduardo Parra – Europa Press

EL PSOE TRASLLADA EL SEU SUPORT Al REI

Adriana Lastra, portaveu del PSOE en el Congrés, ha volgut desmarcar al Partit Socialista del manifest i ha traslladat en nom del grup parlamentari el suport al treball del Rei.

En una breu resposta a preguntes dels mitjans, Llastra ha assegurat que “el Govern d’Espanya i el Grup Parlamentari Socialista respecta i dóna suport a la labor del cap de l’Estat, com sempre” pel que ha deixat clar que el seu partit no comparteix l’exposat en el manifest pels seus socis de Govern.