Así es Espai Natzaret: ni sombras ni agua en el nuevo parque de Valencia
Espai Natzaret, el parque de Valencia que abrió sus puertas en diciembre.

Va ser el passat 23 de desembre quan Espai Natzaret va obrir les seues portes als valencians. Aquesta nova zona verda de 30.000 metres quadrats va arribar com a avanç i transició del futur gran Parc de Desembocadura.

Emplaçat sobre l’espai post industrial on se situava l’antiga fàbrica Arlesa-Moyresa-Bunge, va ser el Ajuntament qui va reconvertir aquest espai en zona verda. No obstant això, la seua obertura ja ha provocat les primeres denúncies entre els veïns del Port.

“Demanem millores”, avança José Antonio Barba, president de l’Associació de Veïns de Natzaret Unida, a les cambres de 7 Televalencia. “L’any passat vam plantar entre 200 i 300 plantes i s’han mort totes perquè no hi ha aigua per a regar”, critica.

La falta d’instal·lació d’un sistema de reg al parc és només un dels múltiples problemes que presenta Espai Natzaret. L’Ajuntament va obrir un parc sense aigua i també sense ombra. “Demanem venir a gaudir del nostre temps amb els fills i els nets però amb tranquil·litat i amb sombraje”, explica Barba.

OMBRES I UNA FONT PER A SUFOCAR LA CALOR

L’alcalde de València, Joan Ribó, ja ha escoltat aquestes peticions i ha promès solucions. El passat 23 de maig, l’edil va visitar el parc en un dia assolellat on, segons ha revelat Barba, anaven “bojos” cercant ombra.

Després de comprovar in situ l’autèntica problemàtica, Ribó va anunciar que la primera actuació serà l’adequació de zones d’ombra. Aquesta es preveu que es realitze “de manera imminent” amb l’objectiu de tenir-la acabada abans d’estiu. A més, seran els veïns els qui decidiran la ubicació exacta d’aquests punts d’ombria per a atendre les seues preferències.

Joan Ribó durant la plantació d’un exemplar de ginkgo en Espai Natzaret. / AYTO VLC

La idea inicial és habilitar un parell d’illes d’ombra de 16×4 metres. No obstant això, l’Ajuntament maneja també altres opcions com a illes de 8×8 metres o fins i tot unitats soltes de 4×4 metres amb l’objectiu de tenir més possibilitats en l’espai.

També amb la finalitat de sufocar la calor, arribarà una font al parc. La Regidoria de Cicle Integral de l’Aigua està ja avaluant el procés per a la seua instal·lació. Aquesta oferirà una àrea fresca en els mesos més calorosos de l’any sumant-se així a les zones d’ombra.

UN MIRADOR I HORTS URBANS OMPLIRAN ESPAI NATZARET

La instal·lació de sombraje serà només una de les primeres actuacions de millora. L’Ajuntament de València també preveu la instal·lació d’un mirador a la mar i horts urbans encara que aquests últims tardaran a arribar. Segons l’alcalde, abans d’acabar l’any es redactarà el projecte per a l’adequació d’aquestes zones d’horta urbana. Per tant, fins a 2023 és molt probable que no arriben a Espai Natzaret.

Joan Ribó i Sergi Campillo al parc Espai Natzaret.

Respecte al mirador, aquest s’instal·larà per a subratllar l’especial relació del barri amb el Mediterrani. No obstant això, hui dia encara està pendent de licitació.

D’altra banda, els veïns havien demandat una zona per a fer esport i així serà. L’Ajuntament instal·larà un parc de calistenia, també conegut com a “gimnàs de carrer”. Aquesta dotació s’orienta a la millora de l’agilitat, la força física i la flexibilitat de les persones usuàries. A més, ajuda a fomentar les relacions socials.

Imatge del riu en el tram d’Espai Natzaret.
Finalment, l’alcalde ha respost als plantejaments del veïnat sobre la presència de pintades al parc. Per a solucionar-lo, estan preparant un conveni amb la Capitalitat del Disseny amb el qual es millorarà l’estètica de l’entorn.