L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat pels regidors Maite Girau, Isabel Lozano, Pilar Soriano i Vicent Sarrià, ha visitat les obres del Parc Central, en la zona Russafa-Malilla.

Durant el recorregut, els responsables municipals han conegut l’evolució dels treballs d’urbanització del parc i les ja quasi finalitzades actuacions de recuperació de les naus protegides de Demetrio Ribes. Estes antigues edificacions ferroviàries seran destinades a instal·lacions d’ús social, cultural i esportiu, segons va acordar l’Ajuntament a través d’una comissió en la que van participar col·lectius veïnals i ciutadania. A la visita ha assistit també el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues.

Ribó ha recordat que el Central “serà prompte un dels parcs més importants de la ciutat de València, una infraestructura fonamental a la qual estem destinant unes aportacions anuals d’entre 8 i 9 milions d’euros”. L’alcalde s’ha felicitat “pel bon treball realitzat” i ha assenyalat que “estem treballant amb la hipòtesi que en el primer trimestre de l’any que ve podran ser lliurades les obres, almenys de les naus més xicotetes, la d’Universitat Popular i la de cultura, i els veïns i veïnes de València, però sobretot els de els barris adjacents, podran gaudir d’un parc emblemàtic”.

Ribó mostra satisfacció en veure que els treballs van al ritme previst
“El Parc Central compta amb quatre naus que anem a dedicar a Universitat Popular, cultura, esports i serveis socials. Despús-ahir celebrem una reunió per a engegar ràpidament els projectes de condicionament per als seus futurs usos, i podem estar contents que aquest parc, juntament amb uns altres que s’estan fent, amb l’ampliació de Vivers i Benicalap o el futur Parc de Natzaret, configura a València amb un segon nivell de pulmons verds que són molt importants per a la ciutat.”

Els treballs en les naus de Demetrio Ribes es troben en aquests moments executats al 95%. Mentres finalitzen les obres, l’Ajuntament està elaborant ja el projecte d’ús per a cadascuna d’elles. Les naus bessones 2 i 3, amb 426 m2 de superfície útil cadascuna, en el seu moment van albergar magatzems del ferrocarril.

A partir d’ara una nau 1 amb el seu annex, (2.689 m2) es destinarà a usos esportius; la número 2 a seu de la Universitat Popular; la número 3 a usos culturals, i finalment la nau 4, amb 939 m2, i on es va situar en el seu moment l’antic taller de recorregut, albergarà les dependències d’un Centre Municipal de Serveis socials i un Centre d’Integració Sociolaboral de Joves.

Les obres del Parc central en la zona de Russafa-Malilla van començar al maig de 2015 i suposen el 405 de la superfície total del parc i la urbanització de 110.826 metres quadrats en un àmbit delimitat per la platja de vies, el carrer Filipines i l’Avinguda Peris i Valero, al costat del viaducte de Giorgeta. Té un pressupost de 16.716.029 euros. En aquests moments s’ha executat un 42% del pressupost, encara que hi ha actuacions en marxa en les quals aquest percentatge arriba al 95%, com és el cas de les naus de Demetrio Ribes

Túnel pasante
En finalitzar la visita, i a preguntes dels periodistes,l’alcalde Joan Ribó s’ha referit a altres infraestructures com el túnel pasante: “el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, va venir ací a canviar el tarannà, i em sembla bé, però ara hem de passar del tarannà a l’acció, respecte de com es fan les coses a València i com es fan en la resta de ciutats. Volem que el túnel pasante s’execute ràpid, però el que no volem és que ací ho hagen de pagar tot els valencians, mentre en altres ciutats qui invertix és el govern central”, ha assegurat abans d’assenyalar que “no ens tanquem a fer un estudi, a analitzar i treballar el tema, a parlar de reparcel·lació per a activar el mercat immobiliari. Tot açò l’hem de discutir les tres administracions, sobretot veient la diversitat de panorames i diferents situacions que hi ha per tot l’Estat”.

Línia T2
“El que hauria de fer el Delegat del Govern és pensar que és valencià i comparar amb altres acords que té l’Estat per a la construcció per exemple de la línia de metro de Sevilla o la de Màlaga, a les quals generosament en tots els pressupostos s’està dedicant una sèrie de milions per a la seua construcció”, ha afirmat Ribó en ser recaptada la seua opinió sobre unes afirmacions de juan Carlos Moragues respecte a la T2. “Si el Delegat del Govern es posa al nostre costat, braç a braç, per a demanar al govern de l’Estat el mateix que reben Sevilla o Màlaga, estic segur que la línia T2 no solament arribarà fins a Natzaret sinó que la podrem perllongar fins al Canyamelar perquè puga connectar amb la línia 6 de Metrovalència”.

“El que li demane al Delegat del Govern és que pense una mica més en aqueixes coordenades de ser més valencià i una mica menys en coordenades partidistes”, ha afegit Ribó, qui ha tornat a insistir que “no volem més del que tenen altres comunitats autònomes, però tampoc menys” i s’ha referit també al fet que a València “no tenim contracte programa, que podria ser una altra font d’ingressos per a finançar el transport públic, quan reunim totes les condicions. Que ens tire la culpa a l’Ajuntament i a la Generalitat és com perquè li’l faça mirar”.