Parques
Els 15 paratges verds del territori nacional estan d’aniversari ja que la majoria d’ells compleixen el centenari i reben quasi 240 milions de visites des de l’any 1996. La Xarxa de Parcs Nacionals d’Espanya ha volgut ressaltar aquells que compleixen anys: com els Becs d’Europa, Ordesa i Muntanya Perduda, declarat Parc Nacional tal dia com avui de 1918.

Persones que en 22 anys han visitat en aquest període han sigut dos dels parcs canaris: Teide (Tenerife) i Timanfaya (Lanzarote) així com els Picos d’Europa (Astúries, Castella i Lleó i Cantàbria).

Espanya destaca per ser pionera en tot el territori europeu a apostar per la protecció de la naturalesa, gràcies a la Llei de Parcs Nacionals que va ser aprovada en 1916.

Així doncs ha afavorit l’afluència de visitants especialment a partir de 2000, quan va superar els deu milions d’entrades i el passat 2017 amb el seu rècord: 15,5 milions de turistes/any.

En segon lloc, es col·loca el de Becs d’Europa, entre Astúries Cantàbria i Castella i Lleó, un exemple d’ecosistemes d’alta muntanya atlàntica, amb geomorfología glacial, foces i llacs, amb boscos i prades, on habiten isards, cabirols, llops i óssos, grans rapaces.

Parques

El Parc Nacional Timanfaya, a Lanzarote, el paisatge volcànic més recent de les Canàries, amb últimes erupcions registrades en el segle XVIII, ha atret des de 1996 a 36,5 milions de viatgers, amb 1,6 milions de mitjana i 2001 com xifra rècord amb 1.866.000 entrades.

Parques

En La Gomera es troba el parc de Garajonay, que ocupa el 10 % de la illa amb una singular i tupida vegetació a causa de la boira que la cobreix i té una dels millors boscos de laurisilva que resisteixen des de l’Era Terciària.

Ordesa i Muntanya Perduda (Osca), que avui compleix cent anys de la seua declaració, suma 13.395.264 visitants en els últims 22 anys als seus paisatges de crestes, barrancs, valls i canons modelats per l’acció glacial.

Parques

També, entre els més visitats, es cola l’últim espai a ser declarat Parc Nacional, la Serra de Guadarrama, entre Madrid i Segòvia, en 2013. En els seus cinc anys com a parc ha comptabilitzat 12.077.508 visitants, amb una mitjana de 2.415.501. En 2015 va aconseguir el seu rècord: 2,9 milions d’entrades.

El Parc de Doñana, ha registrat des de 1996 quasi 11 milions de visitants amb una mitjana de 497.873. Entre els seus visitants il·lustres se citen el rei Alfons X, el pintor Francisco de Goya i, recentment, polítics internacionals com Angela Merkel.

Parques