animales

El Partit Animalista PACMA ha presentat davant la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural un complet informe sobre la situació dels animals abandonats a la província de València, que ha sigut elaborat per la formació política durant els últims mesos en col·laboració amb mig centenar d’associacions de defensa animal situades en diferents poblacions valencianes. Aquest estudi s’ha realitzat amb l’objectiu de «posar en coneixement de la conselleria una realitat que evidencia les deficiències d’un sistema que sembla poc interessat en el benestar animal«, al mateix temps que plantegen estratègies que permeten posar fi «a la greu situació d’abandonament que pateixen els animals considerats de companyia a la nostra província, malgrat els esforços de tantes persones voluntàries».

Tal com denuncien des de PACMA en aquest informe, només 29 dels 266 municipis de la província de València tenen signat un conveni amb una entitat de protecció animal. La majoria d’ajuntaments contracta amb gosseres el servei de recollida d’animals abandonats i no fa un seguiment de la destinació d’aqueixos animals, deixant-los a la seua sort en mans d’aquestes empreses. Els animalistes entenen que aqueix mateix desinterés i menyspreu cap als animals, és el que ha portat a la majoria d’ajuntaments a ni tan sols atendre la seua petició d’informació.

De l’informe també es desprén que, la gran majoria dels ajuntaments tampoc disposen del personal preparat i d’instal·lacions adequades per a la recollida i retenció dels animals abandonats, ni promouen campanyes que contribuïsquen a fomentar el respecte als animals. Per contra, tal com denúncia Raquel Aguilar, coordinadora de PACMA a València, «ens trobem amb ajuntaments que ni tan sols compten amb un servei de recollida d’animals i la majoria dels quals sí que el tenen, han contractat per a això a empreses exterminadores, que es lucren amb el sacrifici dels animals, demostrant el seu menyspreu més absolut als qui han patit el maltractament de l’abandonament».

Encara que des del Partit Animalista insisteixen que s’ha de centrar els esforços en modificar la llei actual, que té ja 35 anys, perquè protegisca de debò als animals i permeta acabar amb el maltractament i l’abandonament, amb propostes com l’obligació de l’esterilització o la fi de la compravenda d’animals, mentre les taxes d’abandonament continuen sent tan elevades, PACMA considera urgent la dotació d’una partida pressupostària per a la creació d’una xarxa d’albergs públics convenientment connectats que permeta una gestió dels animals sense sacrifici fins que es pose fi a l’abandonament. Tal com defensen els animalistes, aquesta xarxa de refugis de titularitat pública gestionats per entitats de protecció animal, i dotada amb els suficients recursos, evitaria que els abandonaments es concentraren en determinats municipis i els animals tindrien els mateixos drets en qualsevol municipi de la província.

A més, l’informe recull la necessitat de la implantació generalitzada del mètode CER (captura, esterilització i retorn) per a controlar les colònies felines. «La nostra proposta és lògica i factible, però per a portar-la a terme fa falta voluntat política. Hi ha centenars de persones a la nostra província dignificant la vida de milers d’animals abandonats en els nostres municipis, únicament amb els seus propis recursos. Com no podrà fer-ho una administració que maneja milions d’euros de pressupost?», conclou Aguilar.