Ens traslladem fins als Estats Units de la dècada dels 60. Època en la que l’anomenada “terra de la llibertat” podia castigar a un adult amb entre 5 i 20 anys de presó per mantenir relacions homosexuals. No va ser fins al 28 de juny de 1969 quan la crispació per este rebuig social va acabar en els famosos disturbis de Stonewall, el bar novaiorquès on es va originar el Dia de l’Orgull Gai.

En esta ocasió la cita té una doble celebració i és que es compleixen 50 anys dels disturbis i 40 des de la primera manifestació per l’orgull que va tenir lloc a València. Per això la reivindicació d’este 28-J és clara i centra la seua mirada en l’eixida de l’armari de les persones majors i en la memòria històrica del col·lectiu. Tot això acompanyat d’una novetat: l’esport.

Sensibilitzar en matèria trans i acabar amb les agressions verbals i físiques són altres de les reivindicacions que es realitzen durant el 28-J. I és que en ple segle XXI encara es denuncien atacs contra este col·lectiu.

Si en 2018 van ser 30.000 participants a València enguany la xifra podria augmentar a 40.000 ciutadans. Tots ells es donaran cita este dissabte en Porta la Mar, allí arrancarà una marxa que finalitzarà en la plaça de l’Ajuntament amb una festa nocturna a favor de la igualtat.