Cremà adelantada y centro cortado: así será la seguridad de las Fallas 2022

La ciutat de València afronta el repte d’organitzar unes Falles sense restriccions. Per a això, la regidoria de Protecció Ciutadana ha organitzat un dispositiu de seguretat en el qual participaran 1.800 policies locals i 600 bombers. L’objectiu és garantir unes Falles “pràcticament normals però amb màscara”.

Aquesta és la idea que ha transmès el regidor de Protecció CiutadanaAarón Cano, en una compareixença pública al costat del cap de la Policia Local, José Vicente Herrera; i el cap del Departament de Bombers, Enrique Chisbert.

“Després de dos anys de pandèmia podem dir que estem davant un dels reptes més importants de la història recent de València. Sincerament, crec que estem preparats perquè portem més d’un any treballant”, ha assenyalat Cano. Així mateix, ha destacat que “les Falles de setembre van ser una experiència sobre el terreny molt útil. Aquestes Falles seran normals, a excepció de la mascareta, que és la nostra assegurança de vida”.

Des de la regidoria s’ha treballat a crear un dispositiu de seguretat “que permetrà el desenvolupament de unes Falles com les del 2019 però en una situació de pandèmia. A més se suma els dos anys de contenció de la gent en moltes de les qüestions que per a tothom són normals i habituals, com és viure unes festes al carrer”.

Canvis en la Cremà

Una de les novetats d’aquestes festes és la relativa al 19 de març. Enguany la Cremà s’avançarà a les 22.00 hores. “Al setembre es va fer així i comprovem que fa que la utilització dels recursos siga més eficient, tant en el que afecta al departament de bombers com al servei de neteja”, ha declarat el regidor.

Tal com ha subratllat el cap del Departament de Bombers “l’operatiu de la Cremà mobilitzarà 331 bombers i 120 vehicles, en una nit en la qual la ciutat té 600 focs controlats. Un esdeveniment difícil de reproduir en qualsevol altra ciutat del món”.

Atenció Grup GAMMA en Falles

Alguns dels aspectes que s’han tractat de frenar són els delictes d’odi i la violència contra les dones. Segons ha explicat Cano “volem que les Falles evolucionen i siguen cada vegada més obertes, més plurals i més igualitàries. Volem extirpar de la festa aquest tipus de situacions”.

Per a això s’ha creat un protocol d’actuació del Grup d’Atenció al Maltractament (GAMMA) de la Policia Local. Disposarà des del dia 15 al 19, durant les 24 hores del dia, d’una unitat mòbil d’atenció especialitzada. També hi haurà una patrulla de reforç durant el torn de nit per a atendre els casos que es puguen presentar.

Protecció del patrimoni històric

L’operatiu de Falles també contempla un operatiu especial destinat a protegir les zones amb especial interès històric. Ací s’inclou especialment l’entorn de la Llotja, el Mercat Central i la Plaça de Bruixes.

Per a això, la Policia Local s’ha posat en contacte amb les comissions falleres de l’entorn que organitzen revetles, com les de Doctor Collado i la Falla Llanterna, per a evitar que es produïsquen actes “incívicos”, especialment durant la nit.

Dispositiu de seguretat i restriccions al trànsit en Falles

El centre de València quedarà tallat al trànsit des del 16 de març al migdia fins a les 04:00h del dia 20. El perímetre interior afectat comprèn la marginal dreta de l’antic llit del Túria; el pont de les Glòries Valencianes fins a la plaça d’Amèrica; i les Grans Vies, inclosa la plaça d’Espanya i el pas inferior de la Petxina. Els vehicles d’emergències i de servei públic sí que podran circular.

Igualment, de l’1 al 15 de març la Policia Local procedirà al tall progressiu del trànsit del centre. En entorn de la plaça de l’Ajuntament es tancarà dues hores abans de l’inici de la mascletà. Per a això, es destinaran 79 agents, la qual cosa suposa una reducció respecte anys anteriors per la conversió en zona de vianants.

També hauran restriccions al trànsit en els principals actes de les festes com la Crida; les mascletaes; l’Ofrena o els castells, entre altres.