España ultima la vacuna contra el coronavirus: así son los voluntarios que la probarán primero
Científico AFP

La Organització Mundial de la Salut ha advertit hui que no s’espera una vacunació massiva contra el coronavirus fins a 2022. Des de l’OMS asseguren que les primeres dosis sí que podrien estar en els pròxims mesos. No obstant això, la data fixada per l’organisme per a tenir la vacuna és mediats de 2021.

A partir de llavors començaria la vacunació però no per a la població en general. Les primeres dosis es limitarien a aquells grups amb major risc de contagi. Ací han destacat que entraran “treballadors de la salut i altres treballadors essencials”. Després d’ells aniran persones majors o aquells amb patologies prèvies. Per això, la immunitat de grup per a frenar la pandèmia podria retardar-se fins a mitjan 2022.

EL LLARG PROCÉS FINS A LA IMMUNITAT

La cap de científics de l’OMS, Soumya Swaminathan, ha sigut la responsable de compartir aquestes informacions. “Molts pensen que a principis del pròxim any arribarà una panacea que ho resolga tot, però no serà així. Hi ha un llarg procés d’avaluació, llicències, fabricació i distribució”, ha admès.

Swaminathan ha recordat que encara han de veure’s els resultats dels assajos clínics que hi ha en marxa. Una vegada finalitze aquesta fase 3, previsiblement per a finals d’any o inicis de 2021, arrancarà el procés d’avaluació de la vacuna. Després d’això li seguiran altres passos més fins a poder obtenir les llicències i iniciar la distribució de les primeres dosis.

“És molt important que la gent sàpia que quan arriben les vacunes portarà temps ampliar la producció fins que almenys un 60-80% de la població tinga immunitat, la qual cosa anomenem immunitat de grup, per a reduir la transmissió”.

No parlem d’erradicar el virus, sinó de reduir l’impacte que té actualment en la societat i les vides. Això tardarà, amb seguretat, fins al 2022″, ha conclòs.