La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat l’aposta del Consell per un model econòmic “solidari, inclusiu, social i sostenible que ajude a incloure a les persones en el centre i l’economia al servei d’aquestes” i ha defensat que «aquest és el camí per a superar situacions de desigualtat salarial entre homes i dones i incrementar les oportunitats d’aquestes».

Oltra s’ha referit a les dades de l’última enquesta quatrienal d’estructura salarial de l’any 2015, l’última publicada per l’INE, que indica que una dona guanya un 26% menys del que guanya un home, i ha afegit que aquestes dades vénen a ratificar “una clara discriminació enfront dels homes”, de les dones que estan en el mercat laboral.

La desigualtat salarial entre homes i dones, ha explicat, és un element de preocupació per a aquest govern, ha assenyalat, i ha explicat que, per aqueix motiu, s’està fent un estudi, conjuntament amb la Universitat de València, que inclourà la realització de mapa amb el diagnòstic i el per què i quines són les qüestions de fons sobre la bretxa salarial de gènere a la Comunitat Valenciana.

Aquest estudi, que s’està impulsant des de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, permetrà “tenir una visió d’aquesta desigualtat i prendre decisions polítiques fonamentals per tal de reduir-la”.

Sobre aquest tema, Oltra ha denunciat que, en termes mitjans, “una dona necessita treballar un any, quatre mesos i cinc dies per a poder guanyar el mateix que guanya un home en un any”. A més, ha incidit, les dones amb un treball temporal són les més perjudicades en aquest aspecte posat que segons ha precisat, “guanyen una cinquena part menys que les dones amb un treball indefinit”.

Així mateix, ha afegit que, si a açò se suma que per primera vegada en deu anys, ha baixat el salari mitjà a Espanya, s’evidència que l’eixida de la crisi, “no està sent una recuperació econòmica sinó que s’està carregant damunt de les capes treballadores”, la qual cosa implica un “còctel letal” que aguditza la feminització de la pobresa.

Entre les línies d’actuació engegades per la Generalitat, Mónica Oltra ha citat la introducció de clàusules socials en els plecs de condicions dels contractes públics i en les bases reguladores d’ajudes i subvencions que realitza o convoca, per a “obligar a les empreses a fer plans de corresponsabilitat, a tenir igualtat salarial i a més promocionar que en els òrgans directius de les empreses hagen homes i dones de forma equilibrada perquè és un factor que fa que el salari de les dones siga més baix.

També ha indicat que el Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Servef) inverteix 11,5 milions en foment de l’ocupació dins de la línia d’ocupació de qualitat amb perspectiva de gènere.

A més, la vicepresidenta ha recordat que, des del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, el Consell està treballant per a eradicar les desigualtats salarials perquè cal tenir en compte que aquest és un factor que no els permet eixir de situacions de violència de gènere perquè sinó tenen independència i solvència econòmica és molt difícil eixir d’aqueixes situacions de maltractament.

Oltra també ha destacat que els sectors més feminitzats del mercat laboral, que estan ocupats per les dones, són els que tenen els salaris més baixos, fins i tot en l’administració.

En aquest sentit, entre les mesures adoptades per la Conselleria d’Igualtat ha indicat l’inici d’un pla per a l’homologació salarial quant a l’horari en la direcció territorial de València i la constitució de la Taula per la Igualtat Laboral i Salarial i contra la Feminització de la Pobresa, en la qual Consell, agents socials i entitats de diferents àmbits, aborden les desigualtats salarials entre homes i dones i les situacions amb les quals es troben les dones en intentar integrar-se en el mercat de treball.

Així mateix, ha explicat que mesures com la renda valenciana d’inclusió o el decret per famílies monoparentals, la majoria de les quals són dones, també són avanços importants per a lluitar contra la “feminització de la pobresa” i avançar en la igualtat d’oportunitats.