La Comunitat Valenciana sempre ha “acostat el muscle” i el “continuarà fent ara amb la situació dels xiquets i xiquetes que estan arribant solos a Ceuta”. Amb aquestes paraules s’ha expressat la vicepresidenta de la GeneralitatMónica Oltra, en referència a la crisi del Marroc.

La consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha participat avui en el Consell Interterritorial convocat amb caràcter de “urgència” pel Ministeri de Drets Socials. Allí ha instat al Govern a complir amb el Conveni de Drets del Xiquet per a no realitzar devolucions “en calenta”.

Oltra ha destacat la solidaritat de la Comunitat Valenciana i ha assenyalat que l’autonomia està disposada a ajudar. L’objectiu de la vicepresidenta del Consell és col·laborar en l’acolliment de menors. Ha assegurat que “no regatejarà números a l’hora d’acollir a menors migrants” i seran “els que faça falta”.

Personal de Creu Roja col·labora amb un dels menors arribats a Ceuta des del Marroc.

CRITERIS D’ACOLLIMENT DE MENORS

Segons han comunicat, el Ministeri ha explicat que treballen en un criteri que pondere l’acolliment dels menors per territoris. Per a això tindran en compte el pes poblacional; la situació autonòmica; la capacitat econòmica i les polítiques d’acolliment.

En aquest aspecte, Oltra ha recordat que la Generalitat fa un “gran esforç” en les polítiques de protecció i emancipació de xiquets en situació de desemparament. Avui dia la Conselleria d’Igualtat compta amb 4.000 menors en el sistema de protecció. De tots això, hi ha 1.500 en acolliment.

Finalment, Mónica Oltra ha reclamat abordar la situació des d’una visió “estructural”. “Des de 2018 es porta parlant de cercar solucions estructurals i d’un pla en el qual totes les comunitats ens fem corresponsables de l’atenció dels xiquets, xiquetes i adolescents. Si no hi ha pla anirem cames ajudeu-me i fa falta estabilitat”, ha conclòs.