La Ofrenda cambiará los claveles por otras flores por el cambio de temporada
14-03-2019 Imagen de una ofrenda de flores a la Virgen de los Desamparados en Fallas. COMUNIDAD VALENCIANA ESPAÑA EUROPA VALENCIA SOCIEDAD JUNTA CENTRAL FALLERA DE VALÈNCIA

Els tradicionals clavells de la Ofrena a la Verge dels Desemparats no lluiran aquestes Falles. El canvi de les festes ha obligat a substituir les flors del mantell de la Geperudeta per altres més concordes a l’època estival.

Des de la Associació Nacional de Floristes han explicat que setembre no és una bona data per als clavells nacionals. “La flor que es gasta sempre és el clavell i ara no està en el seu millor moment”, ha declarat el president de l’associació, Paco Medina, en declaracions arreplegades per Europa Press.

Tradicionalment els clavells de l’Ofrena són procedents de Múrcia i Andalusia perquè a València existeixen pocs cultius. Els que es venen actualment a Espanya són d’importació, una opció declinada per a les Falles pel seu elevat preu. “Aqueix major cost repercutiria en les comissions, que no estan ara per a un increment del preu dels rams”, ha assenyalat.

Per això, tant els floristes com Junta Central Fallera i els vestidores de la Verge han optat per l’ús d’altres flors. L’objectiu és “fer un ram similar de grandària” al d’ofrenes anteriors però “sense incrementar el preu”.

Respecte als colors, Medina ha revelat que el blanc continuarà prevalent en la part davantera. No obstant això, la part posterior serà “multicolor” perquè aquest no estarà condicionat. “Així hi ha més llibertat per a les comissions a l’hora e triar la flor i d’adaptar el preu”, ha destacat.

UNA OFRENA MENYS CONCORREGUDA

Una altra qüestió que preocupa és la quantitat de rams que s’usaran. Des de l’Associació Nacional de Florista ja han advertit que “hi ha menys encàrrecs”.

“Ens trobem que no podem fer ni previsions ni tenir en compte les estimacions d’altres anys. Moltes falleres no aniran a l’ofrena enguany. La majoria de comissions ha optat per preguntar als seus fallers qui participarà en aquest acte, amb un aforament més limitat i una data particular“.

Medina ha assenyalat que els encàrrecs d’aquestes Falles atípiques es reduiran un 50%. No obstant això, apunta al fet que no suposarà grans conseqüències econòmiques. “Hi haurà menys ingressos però no serà un desastre. Dins del dolent, el sector florista no és dels més perjudicats. No vivim de les Falles, no tenim tanta dependència com altres sectors més vinculats”, ha sentenciat.