Aemet: Una Dana llegará a la Comunitat a finales de esta semana
Un ciudadanos pasea por la Malvarrosa. /Efe

Aquest divendres ha arrancat el mes d’octubre, un període marcat per les pluges i inundacions en la Comunitat Valenciana. Des de Meteored han advertit que serà més càlid i sec del normal. No obstant això, hi haurà risc de precipitacions localment fortes o molt fortes. A més, l’alta temperatura del Mediterrani podrían deixar episodis de DANA amb ruixats.

Un dels factors clau d’octubre són les borrasques atlàntiques, aquestes solen deixar els primers episodis de pluja. A més, és el mes de les riuades catastròfiques en el vessant mediterrani a causa de les DANAs o les gotes fredes. Cal destacar que tant la famosa riuada de València (1957) com la Pantanada de Tous (1982) van tenir lloc a mitjan octubre.

Malgrat aquests fenòmens, segons apunten des de Meteored, en l’última dècada els mesos d’octubre han sigut generalment “més càlids del normal” i fins i tot amb pluges “moltes vegades escasses” malgrat ser el moment més plujós de l’any en quasi tota Espanya.

En aquesta ocasió esperen que els primers dies siguen més humits del normal a Galícia, Astúries i Cantàbria. Per contra, la meitat sud, Balears i Canàries experimentaran la situació oposada amb poques precipitacions.

Conforme avancen les jornades es podrien donar pluges en la mitjana o lleugerament per damunt tant en la Comunitat Valenciana com en altres àrees de l’arc mediterrani. Ja a la fi de mes s’adverteix que les pluges serien un habitual de quasi tota la península.

GIR METEOROLÒGIC EN EL PRIMER CAP DE SETMANA D’OCTUBRE

Per a aquest cap de setmana, la província de València es prepara per a viure una pujada dels mercuris. El dissabte hi haurà intervals nuvolosos tendint a poc nuvolós amb intervals de núvols mitjans i alts. Les temperatures mínimes no experimentaran canvis encara que les màximes pujaran fins als 28 graus.

Cara al diumenge al matí, el cel estarà poc nuvolós o buidat en general, amb intervals de núvols baixos en el terç sud. A partir de la vesprada tendirà a nuvolós o cobert en la meitat nord, amb probabilitat de precipitacions a l’interior nord de Castelló i sense descartar-les en altres zones del terç nord; en la resta, intervals nuvolosos. Temperatures mínimes en descens a l’interior de la meitat nord, on es donaran al final del dia; màximes en ascens en general fins als 32 graus.