concierto

Tres músics de primer ordre han protagonitzat este matí el primer Concert de Nadal de l’Oceanogràfic, organitzat per la Fundació Oceanogràfic i Fundació Aigües de València, que ha servit d’assaig general per al promogut per la Fundació Columbus del pròxim dia 11 en La Beneficència que obrirà la gira “A tempo. Il Soldato & Friends” i per a donar a conèixer el treball de la Fundació Oceanogràfic, que ara compleix un any d’existència.

El director de l’Orquestra de València, Ramón Tebar, el solista de l’ONE, Ángel Luis Quintana, i la premiada mezzosoprano María José Montiel han interpretat al costat de les belugas, en la zona Àrtic i en el túnel de taurons, en Oceans, un variat repertori que incloïa una picada d’ullet a les festes nadalenques com “El pastorcito sant” del mestre Rodrigo.

Mercedes Calabuig ha expressat en nom de la Fundació Aigües de València i Fundació Oceanográfic la seua satisfacció per poder allotjar l’acte. Calabuig ha informat que “hem escollit aquest escenari, l’Àrtic, on habiten les belugas, perquè aquests animals són coneguts com els canaris del mar pels molts i diversos sons que emeten” i ha afegit que “també serveix per a donar a conèixer la labor de recerca, conservació i divulgació que un ampli equip de biòlegs, veterinaris i altres especialistes les recerques dels quals estan servint per a conèixer més i millor les belugas i, a més, els coneixements adquirits poden ajudar a entendre aquests grans mamífers i millorar les seues condicions de vida”.

El secretari de la Fundació Columbus, Javier García, ha agraït a l’Oceanogràfic la gran labor que fa la Fundació, i ha posat de manifest el treball de la Fundació Columbus per a beneficiar i ajudar a xiquets malalts de càncer i amb malalties. En aqueix sentit, García ha posat en relleu la comunitat de valors que uneixen a la Fundació que representa i a les de l’Oceanogràfic i Aigües de València.

Un concert únic en dos escenaris

Després de la presentació del concert, que ha fet Ramón Tebar i davant un inesperat i entusiasta públic, el tercet ha interpretat en el gran escenari d’Àrtic, amb el constant pas ple de curiositat de Yulka i el seu fill Kylu, l’ària de Mignon, À Chloris i una emocionant “El dia que em vulgues”.

Posteriorment, en el túnel de l’àrea d’Oceans, el mestre Quintana, i la cantant Montiel han interpretat, sota el parsimonioso pas de taurons, ratlles, peix guitarra i bisbe, entre uns altres, la nadala “El pastorcito sant” i “Meditació de Thais”.

Els tres músics han posat en relleu l’extraordinari marc del concert i han assegurat haver sentit una especial motivació per l’entorn i la presència dels animals.

Finalment, María José Montiel ha protagonitzat un moment únic en poder cantar directament a Kylu i la seua mare Yulka des de l’escenari alt de l’Àrtic. Montiel ha parlat i ha cantat als animals que es detenien a escoltar la seua veu i el seu cant en una “experiència que no oblidaré mai. Ha sigut tan emocionant poder mirar als ulls i cantar a aqueixos bells animals que serà un record per a tota la meua vida”.

Un chelo bicentenario

Aportava a l’especial concert un punt més el fet que José Luis Quintana interpretava amb un violoncel amb una gran història darrere. Es tracta del conegut com “Il Soldato”, un extraordinari cello de 1800 fabricat per Josef Guadagnini, sobrenomenat, precisament, Il Soldato.

Aquest excepcional instrument s’ha anat heretant entre grans intèrprets. El gran mestre Herre Jan Stegenga ha triat a Ángel Luis Quintana, solista de l’Orquestra Nacional d’Espanya, com a successor d’aquesta joia.

La Fundació Columbus ho ha adquirit i ho ha donat al músic seleccionat per a continuar el llegat. És la primera organització benèfica espanyola a disposar d’un instrument tan valuós amb finalitats benèfiques.

Aquest notable cello serà el protagonista del tour de concerts que organitza la Fundació en diverses ciutats del món. Els concerts comptaran amb la presència de diverses celebritats de primer ordre amigues de la Fundació i compromeses amb els seus objectius.

En cada concert, Il Soldato estarà acompanyat per artistes de renom internacional. Per aquest motiu, el tour porta el nom de: “A tempo. Il Soldato & Friends”.