Línea
Diseño de la futura Línea 10 de Metrovalencia en su paso por la Ciutat de les Arts.

La Generalitat ha adjudicat el projecte de construcció de la superestructura de via, arquitectura i equipament del tram subterrani de la Línia 10 de Metrovalencia (Alacant-Natzaret).

El pressupost d’estes actuacions que ha adjudicat Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) a Copcisa, SA- Vialobra, SL. ascendeix a 25 milions d’euros i un termini d’execució de 18 mesos. Els treballs previstos comprenen el condicionament de les tres estacions subterrànies d’esta línia: Alacant, Russafa i Estimat Granell, així com l’equipament del túnel.

La Línia 10, una vegada completada, permetrà unir en 2021 el centre de València amb la zona de la Ciutat dels Arts i els Ciències i el barri de Natzaret, ampliant de manera molt considerable l’oferta de transport de la xarxa de Metrovalencia. Combina trams subterranis i en superfície, amb un recorregut de 5,3 quilòmetres i 8 estacions (3 subterrànies i 5 en superfície).

Les primeres obres d’esta infraestructura van començar l’any 2006 i es van paralitzar en 2011 per falta de pressupost, després d’invertir al voltant de 200 milions d’euros. El 12 de juny de 2017, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar que la Generalitat reprendria, després d’anys d’abandó, les obres amb el finançament de la Unió Europea.

Obres de la línia 10 de Metrovalencia.

Actuacions previstes

Les actuacions previstes en el tram subterrani comprenen la reparació de l’estructura construïda així com el disseny d’altres noves; la instal·lació de la superestructura de via, incloent els aparells de via, drenatge i canalitzacions laterals per a alta tensió; i els treballs d’arquitectura de les tres estacions que inclouen obra de paleta, acabats, paviments, revestiments verticals, mobiliari, etc.

A més s’han inclòs en este projecte les instal·lacions elèctriques, mecàniques i enllumenat; lampisteria i sanejament; ventilació, protecció contra incendis; comunicacions; mitjans d’elevació (escales mecàniques i ascensors); senyalització; i mobiliari. Està prevista també la urbanització de les àrees afectades per l’obra i en particular dels accessos a les estacions i el seu entorn.

Obres en execució

En l’actualitat, FGV està a punt de concloure les primeres obres d’infraestructura en el tram comprès entre les parades d’Estimat Granell i la prolongació fins a Germans Maristes, la inversió dels quals ascendeix a 3.881.373 milions d’euros i un termini d’execució de set mesos i mig.

Les primeres actuacions en esta línia han sigut la construcció de la rampa de connexió del túnel de l’estació d’Estimat Granell i el tram tramviari en superfície, fins a la nova parada de Germans Maristes, juntament amb la connexió amb la plataforma actualment construïda i la instal·lació de la infraestructura del tram tramviari de l’encreuament del carrer Antonio Ferrandis, que en el seu moment es va retirar per a facilitar la circulació de vehicles.

Des d’estes parades es facilitarà l’accés a Quatre Carreres, Ciutat de la Justícia, Ciutat del Bàsket, Font de Sant Lluís i el futur pavelló València Arena.

La Generalitat ja ha iniciat el procés de licitació dels projectes constructius corresponents a electrificació i subestacions, per un import superior a 7 milions d’euros. Posteriorment, s’iniciarà el procés de contractació de la senyalització i comunicacions i l’equipament del trams en superfície i l’adequació dels tallers provisionals.