La nueva ley del aborto ya tiene fecha: las 10 claves del futuro decreto
Manifestación a favor del aborto. / EFE

Després de quasi un any de negociació, la nova llei de l’avortament està quasi llesta. El Consell de Ministres aprovarà dimarts que ve l’avantprojecte impulsat des del Ministeri d’Igualtat de Irene Montero.

El nou text cerca reformar la llei de 2010, aprovada per José Luis Rodríguez Zapatero, i eliminar els canvis introduïts pel Govern de Mariano Rajoy.

Entre les mesures més polèmiques està la de tornar a permetre la interrupció voluntària de l’embaràs en adolescents de 16 anys sense requerir del permís patern. A més, la nova llei cerca erradicar la pobresa mensual, fomentar l’educació sexual i crear un registre d’objectors, entre altres mesures.

LES 10 CLAUS DE LA NOVA LLEI DE L’AVORTAMENT

  1. Avortament en menors de 18 anys. La nova llei contemplarà l’avortament lliure entre xiques de 16 i 17 anys. Aquestes podran interrompre els seus embarassos sense necessitat del permís dels seus progenitors o tutors.
  2. Fi al període de reflexió obligatori. Hui dia la llei estableix que les dones han de deixar tres dies de reflexió des del moment en el qual se’ls informa sobre les prestacions i ajudes públiques destinades a la maternitat fins que se’ls practica l’avortament. No obstant això, la nova llei elimina aqueix temps obligatori i només rebran la informació d’ajuda a la gestació aquelles dones que el sol·liciten.
  3. Temps per a avortar. La nova llei mantindrà els temps marcats en l’actual decret. Així, les dones podran avortar lliurement fins a la setmana 14 de gestació. També es podrà interrompre l’embaràs abans de la setmana 21 però responent a causes mèdiques. Entre elles es troben possibles malformacions del fetus o el risc per la vida de la mare.
  4. Avortament en qualsevol hospital públic d’Espanya. A partir d’ara tots els hospitals públics amb ginecologia hauran de comptar amb professionals que no siguen objectors de consciència i puguen practicar un avortament. A més, es proposa crear un registre d’objectors de consciència en cada autonomia.
  5. Baixa laboral per avortament. Les dones que avorten disposaran de la possibilitat de sol·licitar una baixa laboral pel temps que estime el metge.
  6. Dret a la salut menstrual. Aquelles persones que tinguen regles doloroses per quistos, miomas o endometriosis podran sol·licitar la baixa de tres dies.
  7. Pobresa menstrual. Accés gratuït als productes destinats a la menstruació per a dones presidiàries o en risc d’exclusió. D’altra banda, s’elimina l’IVA per a tots els articles d’higiene femenina com a compreses o tampons. A més, es garantirà el repartiment gratuït d’aquests productes en centres educatius.
  8. Finançament públic. La Seguretat Social cobrirà els anticonceptius hormonals (pegats, anell…) i la píndola del dia després. També hi haurà distribució gratuïta en instituts quan es realitzen campanyes d’educació sexual.
  9. Ventres de lloguer. La reforma de la llei contempla la gestació subrogada com una forma de violència contra les dones. Per això, els tribunals podran perseguir parelles que recórreguen a països estrangers per a adquirir un bebè per aquesta via. A això se suma la prohibició de publicitat publicitat procedent d’agències intermediàries.
  10. Baixes retribuïdes per a embarassades. A partir de la setmana 36, les dones embarassades podran demanar una baixa retribuïda i universal que serà independent a la qual es genere una vegada nasca el bebè.