El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, li ha recriminat al portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví que “deixar de plorar sobre la llet vessada” sobre l’actual finançament autonòmic i fer propostes per a construir “entre tots” un nou sistema que garantisca serveis públics en igualtat de condicions.

Baldoví li ha llançat una pregunta al titular d’Hisenda sobre el compliment de diversos articles de la Constitució per a permetre que els valencians tinguen una educació, una sanitat i uns serveis socials en igualtat de condicions amb la resta dels espanyols.

Segons ha relatat, citant “dades oficials” del Ministeri d’Hisenda, la renda per càpita dels valencians està més d’11 punts per sota de la mitjana i també el finançament per habitant és inferior en 200 euros a la mitjana estatal.

Així, s’ha dirigit a Montoro per a dir-li “quan pensa complir la Constitució” amb la Comunitat Valenciana, com considera que li han demanat en la manifestació del passat dissabte per una millora del finançament “milers de persones de diverses ideologies”, que no eren “ni independentistes, ni radicals”.

“Quan uns altres estaven en el carrer, nosaltres estàvem treballant per un nou finançament autonòmic”, ha replicat Montoro.

El ministre ha recordat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de reunir-se amb ell i amb el president Rajoy va dir que “apreciava la voluntat del Govern de portar a avant una modernització del finançament”.

Per açò, ha assegurat que el Govern està “treballant” per un nou finançament i el que ha de preguntar-se Compromís és “si va acceptar el resultat d’un treball que no pot fer solament el Govern d’Espanya”, si no que ha de ser en col·laboració amb el PSOE, que governa en set comunitats autònomes.

El portaveu de Compromís ha retret al Govern que “va de pressa en algunes coses” com l’aprovació del contingent basc i “molt lent en unes altres”, en referència a la reforma del sistema de finançament autonòmic.