Joan Baldoví, l’únic diputat de Compromís en el Congrés, votarà sí a la investidura del candidat socialista Pedro Sánchez. I ho farà després d’haver tancat avui dijous un acord pel qual el Govern es compromet al fet que la reforma del finançament autonòmic siga “justa i constitucional” per als valencians.

L’acord entre socialistes i valencianistes consta de quatre pàgines i conté nou punts. En ells, el govern es compromet a dur a terme la reforma del sistema de finançament autonòmic al llarg de la legislatura i a presentar una proposta en els vuit primers mesos.

Segons fonts de Compromís, el document subscrit contempla que “mentre no es produïsca aqueixa reforma, en els pressupostos generals de l’Estat es garantirà a la Generalitat Valenciana la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l’Estat”.

A més, el Govern es compromet a complir, a través dels pressupostos, la clàusula d’inversions territorializadas introduïda en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana per a “que contemple una inversió equilibrada i sostenible” a la regió.

En el text, l’Executiu garanteix que el mes següent a la investidura es dotarà pressupostàriament la part que correspon a l’Administració General de l’Estat per a pagar l’anualitat 2019 del deute que el Consorci València 2017.

Els socialistes també adquireixen el compromís d’ampliar el port de València, impulsar estructures hídriques en l’Albufera i Alacant, millorar la seguretat en les conques mediterrànies i incorporar energies renovables, entre altres assumptes.