La Noche de la Economía Valenciana clama revertir la infrafinanciación

València ha vestit de gala per a celebrar la Nit de l’Economia Valenciana. El teixit empresarial es va donar cita en una cerimònia en la qual es van lliurar els Premis Cárama 2020.

Aquests guardons atorgats per la Cámara de Comercio de València van comptar també amb l’assistència de personalitats de l’àmbit polític com la vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño; el president de la GeneralitatXimo Puig; l’alcalde de València, Joan Ribó; el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, entre altres.

El president va fer lliurament del premi a la Internacionalització a l’empresa Jamondul. Així mateix, van ser guardonades les empreses Productos Citrosol (Premi a la Innovació en l’empresa); Valenciana de Molduras Alto Turia (Premi a l’Excel·lència del Model de Gestió Empresarial); Novaterra Catering (Premi a l’Empresa Socialment Compromesa) i Grupo Ribera (Premi a la Transformació Digital).

A més, durant la gala es va realitzar un reconeixement a l’empresa portuguesa Sodecia Automotive València SLU, situada a Almussafes, per la seua aportació a l’economia valenciana; i es va homenatjar a Ricardo Martínez Valls per la seua trajectòria empresarial.

LA COMUNITAT, EL TERRITORI AMB MAJOR CREIXIMENT

Puig va aprofitar la Nit de l’Economia Valenciana per a reivindicar la via valenciana de l’estabilitat política, la seguretat jurídica i la col·laboració públic privada per a consolidar la recuperació econòmica i social ja iniciada.

El cap del Consell va destacar que la Comunitat Valenciana “afronta l’inici de curs encaminada cap a la recuperació” gràcies a l’esforç col·lectiu de la ciutadania compromesa amb la vacunació, dels serveis públics bolcats en la protecció de la salut i de l’ocupació, i d’un teixit empresarial al servei de la societat.

Puig va assenyalar que l’objectiu prioritari del Consell és la recuperació a través de l’ocupació. “És la base de la prosperitat econòmica, la sustentació dels serveis públics i la garantia de cohesió social i territorial”. Aquest va advocar per oferir estabilitat per a generar ocupació i oportunitats, i rescat social per a qui ho necessite.

El president va assegurar que la Comunitat Valenciana és el territori que més ha crescut en els últims 6 anys. Segons les previsions, serà la cinquena autonomia amb major creixement del PIB en 2021: un 6,7%; les exportacions aconsegueixen nivells previs a la crisi; i en 2022 s’haurà recuperat la riquesa prèvia a la pandèmia.

Puig també va reivindicar el treball conjunt de les administracions per a aconseguir una recuperació justa social i territorialment, perquè segons va assenyalar “la perifèria mereix el suport de l’Estat”. A més, Puig va recordar les vies de col·laboració en projectes europeus oberts amb Catalunya i Balears, així com els pròxims contactes amb Andalusia i Múrcia per a avançar en interessos comuns com la reforma del finançament autonòmic, l’extensió dels grans projectes estratègics a tots els territoris; i el desenvolupament de noves infraestructures.

UNA NIT DE REIVINDICACIONS

Durant la seua intervenció, Puig va incidir en què els fons europeus constituiran “la gran palanca per a la transformació”. En concret, es va referir al necessari impuls del Corredor Mediterrani que permetrà “millorar la competitivitat, impulsar la sostenibilitat i cohesionar quasi la meitat de la població i del PIB espanyol”.

Unes altres de les àrees estratègiques assenyalades en la Nit de l’Economia va ser la transició energètica “justa”. Segons Puig, aquesta requereix del desenvolupament de un Pacte Verd i del suport als sectors més afectats per les exigències ambientals.

Així mateix, el president va fer referència a la digitalització del teixit empresarial, en concret dels sectors de la construcció i el turisme, sobre els quals ha assegurat que “no són sectors del passat” i va considerar prioritari ajudar a adaptar processos i materials més sostenibles i eficients, en el cas de la construcció; i apostar per la formació per a aportar valor afegit als serveis digitalitzats, en el cas del turisme.

D’altra banda, Puig va mostrar la seua aposta per la creació d’un front citrícola per a defensar a Brussel·les els interessos del camp valencià; el trasllat a la Comissió de la posició del calçat per a minimitzar l’impacte en el conflicte aranzelari amb els EUA; i el treball al costat del sector ceràmic de Castelló per a reduir l’impacte legal de la transició energètica.